Zonewerk met Flylady

Zonewerk is de kers op de taart. Dit is de grote voorjaarsschoonmaak, maar dan zonder stress, uren boenen en poetsen en je hele huis op zijn kop. Je begint er pas aan als je ochtendroutine, avondroutine en basis weekplan min of meer vanzelf gaan.

Je huis verdelen in zones

Flylady verdeelt haar en dus ook ons huis in vijf zones. Zelf kan je natuurlijk een en ander een beetje aanpassen aan jouw situatie, maar ook als je de vijf zones van Flylady precies aanhoud komt je hele huis zo ongeveer wel aan bod. Elke doordeweekse dag besteed je een kwartier aan je zone. In een maand heb je alle zones doorlopen. Zone 1 start de eerste dag van de maand en zone 5 beslaat de laatste paar dagen van de maand. De overige zones duren een hele week.

Wat je in de zone doet

Als je nog overal rommel hebt slingeren ga je eerst opruimen. Dingen wegdoen en de spullen die je wil bewaren een vaste plek geven. Daarna begint het grote schoonmaken pas. Elke dag doe je iets aan de klusjes die je in je WHB niet doet. Je maakt bijvoorbeeld de plinten schoon, zeemt de ramen en stofzuigt eens goed onder je bed. In de zone laat ik ook de wasmachine en de vaatwasser altijd een schoonmaakronde draaien.

Wanneer is welke zone aan de beurt

Zoals ik al schreef begint zone 1 op de eerste dag van de maand. In april 2018 duurt deze zone van 1-8 april. Zone 1 is de voortuin, voordeur en gang en de eetkamer. Als je geen eetkamer hebt, zoals veel mensen in Nederland, kan je ervoor kiezen om de eethoek te doen of om de eethoek mee te nemen als de huiskamer aan de beurt is. Zone 2 is de keuken en voorraadkast en duurt van 8-14 april. De badkamer en een extra kamer (bijvoorbeeld de kinderkamers of een hobbykamer) doe je in zone 3, van 15-21 april. Daarna, in zone 4, is de ouderslaapkamer, de bijbehorende badkamer (niet gebruikelijk in Nederland dus die mag je overslaan) en je kledingkast aan de beurt van 22-28 april. Als laatste doe je de huiskamer in zone 5. Deze maand zijn er maar twee dagen voor zone 5, 29-30 april.

De voorjaarsschoonmaak overbodig

Wanneer je elke dag zonewerk doet, maak je daarmee de grote schoonmaak overbodig. Elke dag doe je namelijk een klein beetje van wat je normaal in zo’n grote schoonmaak zou doen. Dat bevalt me heel goed. Wie heeft er tegenwoordig nog zin om een hele week bijna 24 uur per dag met het grondig schoonmaken van het huis bezig te zijn? Niemand toch! We hebben wel wat beters te doen. Maar ik wil wel graag een schoon huis. En jij ook denk ik. Daarom is dit prettig. In een kwartiertje per dag smeer je de grote schoonmaak uit over het hele jaar en dat scheelt een boel stress in de lente. Nu heb je tenminste de tijd om zonder schuldgevoel van die eerste zonnestralen te genieten!

Doe jij mee met de grote schoonmaak? Of sla je die ook liever over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *