Zelf je eigen kruidenmix maken

Jaren geleden al begonnen wij met de grote pakjes en zakjes ban in ons huis. We wilden liever niks meer eten wat ook maar enigszins kant-en-klaar was, omdat we dat erg ongezond vonden. Inmiddels zijn we wer iets minder streng voor onszelf en sluipt het er af en toe toch wel weer in. Meestal hebben we na het eten van zoiets gemakkelijks de hele avond dorst, omdat we zoveel zout niet meer gewend zijn. Toch is het in sommige gevallen wel een uitkomst. Wat gebleven is van toen, is de kruidenmix voor nasi en bami.

Dit recept gaat bij ons al jaren mee

De basis vor deze kruidenmix vond ik een jaar of tien geleden ergens op een blog. Helaas weet ik niet meer van wie, dus ik kan haar geen credits meer geven. In de loop der jaren heb ik het recept een klein beetje aangepast naar onze smaak. Ik maak het meestal voor een paar keer tegelijk en ik bewaar het in een klein glazen potje.

Bamimix voor de nasi

We noemen dit mengsel altijd onze bamimix, maar we eten helemal niet zo vaak bami. Meestal wordt het voor nasi gebruikt, waarwe overigens ook onze eigen drai aan hebben gegeven.

Kruidenmix

Men neme

1,5 el zout

2 el korianderblad

1 el kerriepoeder

1 el paprikapoeder

1 el gemberpoeder

0,5 el kurkuma

0,25 tl cayennepeper

1 el knoflookpoeder

1 el komijn

Als je dit allemaal door elkar hebt gemixt dan doe je het in een potje, om te bewaren. Wanneer je, net als ik, de makkelijke weg kiest dan doe je alle ingrediënten bovenop elkaar in het potje en dan schud je dat potje even flink. Pas wel op dat je het deksel er goed op doet, anders wordt het een zooitje.

Ik gebruik een flinke eetlepel van de mix per keer dat ik nasi maak, voor drie personen. Het is prettig om te weten wat erin zit en om te kunnen spelen met de verhoudingen. In een grote pan maak ik wat olijfolie heet en dan fruit ik de mix een beetje aan. Pas als de kruiden gaan geuren doe ik de andere ingrediënten van de nasi erbij.

Nog meer knoflook

Vaak fruit ik met de mix ook verse knoflook aan, maar alleen als we ‘s avonds geen afspraken meer hebben. Ik hou erg van knoflook, maar niet van de geur die het eten ervan veroorzaakt.

Maak jij ook zelf kruidenmixen?

 

1 thought on “Zelf je eigen kruidenmix maken

  1. Hi! I love to make spice mixes at home. Just because then I know what is in them, and they can be made with ingredients I grow in my garden to.
    How nice that you have this for your family to enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *