Voeding en miminalisme

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het deze week de Nationale Week zonder Vlees is. Ik wilde dan ook in eerste instantie een artikel schrijven over waarom het beter voor het milieu, de dieren en onszelf is om minder vlees te eten. Ik zag een stuk voor me met allerlei tabellen en cijfertjes, die je laten zien hoeveel liter water het kost om een kilo biefstuk te produceren. Hoeveel mais er moet worden verbouwd om een varken te eten te geven en hoeveel land dat dan kost. Maar, zulk soort artikelen vind je deze week overal. Zoek maar eens op waarom je vegetarisch of veganistisch zou gaan eten, dan krijg je echt een schat aan informatie. Je kan ook gewoon hier kijken op de website van de week zonder vlees. Ik eet veganistisch vanwege mijn gezondheid. Dat mijn voeding geen gebruik maakt van dieren en goed is voor ons milieu, vind ik heel positieve bijkomstigheden.

Hoe het begon

Ik ben geen minimalist. Geen echte, met witte muren en maximaal 100 dingen. Ik streef wel naar minimalisme, om de ruis te dempen. Zo ook met voeding. In mijn puberteit ging ik vegetarisch eten. Daar was toen nog niet zoveel over bekend en er was ook nog geen internet. Ik deed dus eigenlijk maar wat. Dat had als gevolg dat ik steeds bloedarmoede kreeg en de huisarts tegen me zei dat ik maar weer vlees moest gaan eten. Als een huisarts dat nu tegen me zou zeggen zou ik denk ik van huisarts veranderen, doe niet zo raar man. Maar toen, toen deed ik braaf wat me gezegd was en ging ik weer vlees eten. Ik was met het eten van dieren gestopt uit idealisme, het typische idealisme wat bij pubers hoort.

Nog een keer proberen

Ergens rond mijn 28ste denk ik, wilde ik het toch weer proberen. Al die jaren had ik weer vlees gegeten, maar het bleef aan me knagen en bovendien ging ik me er niet veel beter van voelen. Het zat me niet lekker. Ondertussen was er gelukkig veel meer informatie beschikbaar en wist ik beter wat ik moest doen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas moest ik er een paar jaar later weer mee stoppen. Mijn lijf, gestuurd door hormonale veranderingen, schreeuwde om vlees. Ik vind het nog steeds jammer dat ik daar toen geen weerstand aan kon bieden. Die vegetarische periode heeft ongeveer tien jaar geduurd.

Minimalisme, de kunst van dat weglaten waar je zonder kan

Nu eet ik helemaal niets dierlijks meer. Het schrappen van voeding waar je zonder kan heeft voor mij ook te maken met minimalisme. Ik eet nog steeds geen vlees uit idealisme. Dat idealisme is niet zo sterk als vroeger, maar het is er nog wel. Maar de doorslag gaf, dat ik me er lichamelijk veel beter bij voel. Ik kan dus niet alleen zonder vlees, ik doe het er beter op. Door plantaardig te gaan eten heb ik niet alleen bepaalde voedingsmiddelen geminimaliseerd, maar ook buikpijn, een lamlendig gevoel, chronische vermoeidheid en een buik die zo opgeblazen was dat ik altijd wel vijf maanden zwanger leek. Dit keer doet mijn gezin met me mee, wat het voor mij wel veel gemakkelijker maakt.

Maar mensen zijn toch niet gemaakt om zonder dierlijke voeding te leven?

Ja en nee. We zijn omnivoren die met een beetje aanpassing als herbivoor kunnen leven. De vitamine B12 bijvoorbeeld, die we nu alleen uit vlees of uit een pilletje kunnen halen, is de poep van een bepaalde bacterie. Dat kregen wij vroeger binnen door het drinken van slootwater of doordat er nog een beetje aarde aan de zelfverbouwde groente zat. Dat water uit de sloot achter ons huis drink ik echt liever niet en hoewel ik af en toe zelfverbouwde groente eet, het is niet genoeg om aan de behoefte aan B12 te voldoen. Daarom slik ik daar een supplement voor. Verder is het ontzettend goed mogelijk om alles waaraan je behoefte hebt uit planten te halen.

Veganisme of een plantaardig eetpatroon

Deze twee termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Eigenlijk zou ik moeten zeggen dat ik een plantaardig eetpatroon heb. Een veganist is namelijk iemand die ook onder andere wol, leer en zijde niet wil gebruiken. Ik heb geen zijde, maar wel wol en leer en ik (en jij ook!) gebruik lijm waarin varkensbotten zijn gebruikt. Misschien dat ik ooit de stap neem om dat allemaal ook uit mijn leven te bannen, maar zover ben ik nu nog niet.

Eet jij weleens vegetarisch of veganistisch? Wat vind je van het initiatief van de week zonder vlees? Doe je eraan mee?

1 thought on “Voeding en miminalisme

  1. This is interesting to hear of your past with this. I have read and studied much about the whole vegan/ vegetarian movement. From it’s philosophical / eastern religious roots to now. Much of our society is influenced by these religious ideals and teachings and we need to be wise to know why we do what we do. God gave us both meat and plants to eat, and I believe that there is no need to do without either for reasons other than food intolerance or allergy. We all make choices as to what we eat…I eat many vegetarian meals, but I also eat meals with meat. There is a balance that we all need to find for ourselves and our families. It is true that meat/dairy products are very much needed for growing children and shouldn’t be withheld if it causes nutritional deficiencies. Each person is different.

    I’m glad that you are feeling healthier! Praying that the Lord directs you in this. 🙂 1 Timothy 4:1-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *