Vijf minimalisme mythes ontkracht

Ik ben geen minimalist. Ik word wel aangetrokken door het minimalisme. Sommige gebieden in mijn huis en mijn leven heb ik geminimaliseerd. Zo zijn er bijna geen boeken, CD’s en nauwelijks gedragen kledingstukken bij mj thuis te vinden. Ook mijn voeding heb ik geminimaliseerd. Er is een aantal producten dat ik niet eet. Dat geeft rust. Je hebt minder te kiezen, minder te moeten en minder te onderhouden. Maar wat is minimalisme nu eigenlijk? En belangrijker, wat is het niet? Ik vertel vandaag van vijf mythes over minimalisme waarom ze niet waar zijn.

Als minimalist mag je maar 100 dingen bezitten

Dave Bruno stelde zich ten doel om binnen een jaar zoveel spullen weg te doen dat hij nog maar 100 persoonlijke bezittingen overhad. Kleding, verzorging, hobby en liefhebberij, alles wat hij alleen gebruikte zou binnen die 100 vallen. Het is hem gelukt en in 2010 kwam zijn boek ‘The 100 thing challenge: How I got rid of almost everything, remade my life and regained my soul’ uit. naar aanleiding van deze challenge denken veel mensen dat je als minimalist maar een beperkt aantal spullen mag hebben. Dat is niet waar. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je hebt. Dat je alleen dingen hebt die je gebruikt en waarvan je houdt. Het liefst natuurlijk beide. Voor sommige mensen is dat aantal 50 en voor anderen misschien wel 500 of 5000. Ik heb mijn spullen nooit geteld en ik heb dus geen idee hoeveel spullen ik bezit.

Minimalisten zijn gierig

Dit is gelukkig ook niet waar. Minimalisten geven minder vaak geld uit dan mensen die minder bewust met consumeren bezig zijn. Dat komt omdat ze minder nodig hebben en minder dingen willen. Het heeft niets te maken met het niet willen uitgeven van geld. Sterker nog, de kans is groot dat een minimalist aan één t-shirt wat hij nodig heeft meer geld uitgeeft dan iemand anders die tien t-shirts uit de aanbiedingenbak bij de Primark weghaalt.

Minimalisten kleden zich alleen in zwart, wit en grijs

Ook al onzin. Hoewel je wel vaak ziet dat minimalisten neutrale kleuren dragen, zijn er ook echt hele kleurrijk geklede minimalisten. De belangrijkste reden om neutrale kleuren te dragen is, dat dat het makkelijker maakt om al je kleding bij elkaar te laten passen. De meeste van mijn eigen kledingstukken zijn zwart en daardoor past alles  bij elkaar. Toch draag ik in de warmere maanden minder zwart en meer kleur, gewoon omdat ik een beetje kleur ook leuk vind.

Huizen van minimalisten zijn saai

Gelukkig niet! Ik heb zeker geen saai huis. Wel heb ik ruimte. Ruimte op de vloer omdat er geen onnodige meubels staan. Ruimte in de kasten en lades omdat er geen dingen liggen die ik nooit gebruik. Er is zelfs ruimte in de koelkast en vriezer, omdat ik alleen koop wat er binnen een week opgegeten wordt. Maar saai? Nee hoor. Er staan planten, een grote kraan van Lego en de babyschoentjes van ons alle drie. Er ligt soms zooi, want zooi heb ik ook net als iedereen. Wel is het dan weer zo dat mijn zooi sneller is opgeruimd, omdat alles een vaste plek heeft. Als er iets te lang rondslingert ga ik me vanzelf afvragen waarom het geen vaste plek heeft en of het dan wel in ons huis hoort. Ons huis is ingericht met spullen waarvan we houden, waar we een emotionele binding mee hebben en die we gewoon heel erg mooi en/of praktisch vinden.

Minimalisten doen zichzelf tekort

Dit is denk ik het allergrootste misverstand dat er rond minimalisme de ronde doet. Veel mensen vinden dat je jezelf tekort doet als je geen 100 t-shirts, vaasjes of pennen in huis hebt. Dat je jezelf toch weleens mag verwennen met iets nieuws. Of bijvoorbeeld dat je je kind tekort doet omdat hij niet zoveel speelgoed heeft, terwijl dat kind hartstikke gelukkig is met wat hij heeft en van meer speelgoed alleen maar overprikkeld raakt. Minimalisten doen zichzelf niets tekort. Als ze iets echt nodig hebben of graag willen, dan kopen ze het. Dan kopen ze een artikel van goede kwaliteit, wat hopelijk jaren meegaat zodat ze niet over drie weken weer naar de winkel hoeven. Less = more is niet voor niets tegenwoordig een bekende uitspraak. Als je je ontdoet van alles wat niet belangrijk voor je is, hou je vanzelf over wat wel belangrijk is.

Loop jij weleens tegen een van deze mythes aan, of misschien tegen andere vooroordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *