Update – Hoe gaat het nu met Harley

Alweer een week of twee geleden kreeg Harley een controle-echo van zijn nieren, maar toen ik ben vergeten om daar een update over te schrijven. Vandaag vertel ik alsnog wat de uitslag van die echo was en wat de Allopurinol heeft gedaan. Wil je weten wat er ook alweer aan de hand was met Harley, klik dan hier voor de uitleg.

Alleen een echo

De vorige keer was de echo niet duidelijk genoeg. Daarom moesten er naast die echo ook nog foto’s worden gemaakt. Nu was dat gelukkig niet het geval en hoefde er alleen maar een echo gemaakt te worden. Harley vond het naar mijn idee een stuk minder spannend dan de laatste keer. Natuurlijk vond hij het nog steeds niet leuk, maar hij was wel veel rustiger. Harley bleef redelijk stil op zijn rug liggen bij het scheren van zijn buik en ook tijdens het maken van de echo zelf bleef hij kalm.

Kleine stenen en gruis

Op de echo waren aan beide kanten nog stenen te zien. Ook zat er nog redelijk wat gruis. Gelukkig was het wel al een heel stuk minder dan op de vorige echo te zien was. De stenen die er nog zitten zijn ook veel kleiner dan de vorige keer. Als ik het goed begrepen heb, zorgt de Allopurinol ervoor dat de zuurgraad in de nieren verandert. Daardoor lossen de nierstenen langzaam op. Het is dus logisch dat ze nu kleiner zijn. Harley heeft een maand lang twee keer per dag Allopurinol moeten nemen en dat heeft voor deze grote verandering gezorgd. Ook krijgt hij nu speciale brokken voor honden met dit soort aandoeningen. Deze brokken bevatten weinig purine en zijn door de dierenarts voorgeschreven.

Nog meer medicijnen

Omdat de nierstenen en het gruis nog niet helemaal waren opgelost, moet Harley nog een maand langer de Allopurinol nemen. Dit keer heeft hij van de dierenarts wel een lagere dosering gekregen. Na die maand komt er weer een controle-echo en we hopen dat er dan alleen nog maar schone nieren te zien zijn. Als dat zo is hoeft hij de medicatie daarna niet nog langer te nemen. Aangezien de dierenarts problemen had met de levering van de medicijnen, zijn we pas een paar dagen geleden met de toediening begonnen en we merken aan Harley dan ook niets bijzonders.

Veranderingen

Tijdens de eerste Allopurinol kuur is het gedrag van Harley erg veranderd. Van een slome en soms angstige hond werd hij weer zijn dominante en speelse zelf. Ook zijn gewicht is flink toegenomen. Het ondergewicht wat hij had is gelukkig weer een normaal gewicht geworden. Zijn vacht ziet er ook weer goed uit. Hij glanst weer en is weer wit en schoon. Ik verwacht weinig tot geen veranderingen van deze tweede kuur, omdat hij nu alweer lekker helemaal zichzelf is.

Heeft jouw huisdier ook weleens iets gemankeerd?

 

*Deze post bevat affiliate links. Wanneer je via zo’n link iets bestelt, krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra’s. Bedankt voor je steun!

3 thoughts on “Update – Hoe gaat het nu met Harley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *