Mijn “toekomstige ideale zelf” heeft hobbies

We hebben het allemaal. Spullen voor ooit. Want ooit ga je vast met enige regelmaat naar feesten waar het gebruikelijk is om een cocktailjurk te dragen, dus die mooie jurken die je nu nooit draagt moet je bewaren. Ooit ga je het leuk vinden om voor 20 man te koken en ooit heb je een huis met ruimte genoeg daarvoor. Daarom moet je al dat servies en al die mooie schalen en handige keukenhulpjes bewaren. Dat je nu niet van koken houdt komt vast om dat je in dat kleine keukentje je kont niet keren kan. En al die boeken? Met een volle boekenkast lijk je belezen en intelligent, maar wat als je nauwelijks een boek hebt opengeslagen? Wie hou je dan voor de gek? Ooit ga je alles gebruiken wat je bewaard hebt voor ooit, dat weet je wel zeker. Maar wat als dat nou niet zo is?

Schuldgevoel

Die mooie jurken de deur uit doen, of al die dure keukenhulpjes, dat is nogal wat. Want, wat als?

Wat ik altijd dacht is dat ik een stukje identiteit de deur uit deed met die spullen. Spullen die horen bij je perfecte toekomstige zelf. Iedereen heeft een beeld van zichzelf in de toekomst, wat net een beetje anders, een beetje beter is dan hoe het nu is. Je bent net een beetje gelukkiger, populairder misschien of socialer dan nu. Je hebt het natuurlijk ook echt veel beter voor elkaar als je je toekomstige ideale zelf moet geloven. En als je die spullen weg doet die bij je toekomstige droomleven horen, dan geef je dat droomleven op. En dan voel je je schuldig. Gelukkig heb ik daar niet zoveel last meer van. Zoals je onder andere hier kan lezen doe ik vrij makkelijk spullen weg die ik niet gebruik. Er is echter een uitzondering. De spullen in mijn hobbykamer.

Hobbies

Ikzelf heb niet zoveel met kleding of met borden en kopjes en zelfs niet meer met boeken. Ik heb alleen nog boeken die ik echt nog denk te gaan lezen. Dat zijn er wel veel, doordat ik met enige regelmaat boeken krijg. Maar de meeste boeken die ik gelezen heb geef ik direct weg. Ik heb het wel ergg met creatieve hobbies. De afgelopen dagen waren heel emotioneel, omdat ik heb besloten dat ik echt niet meer ga borduren. Het klinkt misschien heel stom, want wat maakt dat nou uit?

Ik heb heel veel hobbies, met heel veel bijbehorende spullen. Dingen die ik echt nodig had, dacht ik. Het blijkt dat ik vooral het idee van borduren leuk vind. Het idee dat ik iemand ben die mooie dingen kan maken met stof, garen en een patroon met kruissteekjes.

Toegeven dat iets niet bij je past is moeilijk

Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd voor een facebookgroep. Vroeger had je yahoogroups en daar hadden we met een stel een groep over borduren. Nu waren er een paar vrouwen die die oude yahoogroup weer leven in wilden blazen, maar nu op facebook. Ik accepteerde de uitnodiging en ging weer borduren, na jaren de spullen niet aangeraakt te hebben. Ik heb stof, garen en een patroon bij elkaar gezocht en ben begonnen. Ongeveer 50 steekjes heb ik gezet en daarna was het over. Het was gewoon echt niks voor mij. Hoe graag ik ook wilde dat het dat wel was. Dat toegeven was moeilijk. Daar werd ik echt wel verdrietig van. Maar dat is niet erg, soms moet je door zo’n proces van loslaten en kom je er alleen maar beter uit. Niet beter als in meer richting dat ideale toekomstige zelfbeeld, maar beter als in gewoon meer hoe je echt bent.

Het moest weg en snel graag

Inmiddels heb ik een gedeelte van mijn spullen kunnen verkopen. Het is belangrijk dat het nu ook de deur uit doe. Ik vraag er dan ook niet veel voor. Wat ik niet verkoop dat geef ik weg. Zeker bij zulke moeilijke projecten is het voor mij gemakkelijker als het de deur uit is. Uit het oog, uit het hart zogezegd.

En hoewel ik me natuurlijk emotioneel bij voelde bij het beslissen en daarna bij het verkopen, ging er ook een last van mijn schouders. Aan dit ideaalbeeld wat ik voor mezelf had verzonnen, hoef ik niet meer te voldoen. Er hoeft niets meer te knagen ergens in mijn achterhoofd, als ik de spullen zie liggen waar ik al jaren niet meer naar omkijk. Ik hoef mezelf niet meer wijs te maken dat ik ooit weer ga borduren. Ik kan het loslaten, ook al kost me dat moeite.

Hoe ziet jou toekomst eruit denk je? En hoe realistisch is dat beeld?

 

5 thoughts on “Mijn “toekomstige ideale zelf” heeft hobbies

 1. Hello dear Marlies! I have figured out a way to translate your blog so I can read it in English. 🙂
  You are very wise to pass on things that only clutter up your heart and mind, no matter how wonderful they are. I have been working through that as well. Good intentions are sometimes only that. It is better to have the free space in our minds and not to be weighed down with the “what if’s”. Sometimes it’s just time to move on.
  Praying you have a lovely day!

  1. Hi Jennifer, I am very grateful that you took the time to figure out the translation. I hope it’s not all gibberish! You say it beautiful, good intentions are sometimes only that. You are right, but that doesn’t make it easy. Keep up the good work! I love reading your blog as well, although I don’t comment very often.

   1. It is very nicely written, and the translation made very good sense. It’s never easy to say good bye to something that you once wanted…but it does feel better after you’ve done it.
    It’s ok not to comment, I’m so thankful that you take the time from your day to visit my blog.
    Praying you have a wonderful day!

 2. Lieve Marlies.
  Je weet dat ik een tafel laken heb om te borduren ,waar ik al ongeveer 45 jaar aan bezig ben .
  Het ligt nu al weer een paar weken naast mijn stoel en ik heb er één keer aan gewerkt. Misschien komt er voor mij ook een dag dat ik denk ” nu is het genoeg ” en kan ik het idee dat ik het moet afmaken van me af zetten .
  Het is dat ik het met onze verloving van mijn ouders heb gekregen anders was het misschien al weggegeven.
  Liefs van Ekkie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *