De overeenkomst tussen de Olympische Spelen en De Luizenmoeder

Het lijkt wel alsof ik de laatste tijd niets anders meer hoor dan over hoe goed ‘we’ het doen  bij de Spelen en over hoe leuk/irritant (dat ligt eraan wie het erover heeft) juf Ank is. De televisie houdt mensen al tientallen jaren in de ban. Dat is al heel lang duidelijk. Bijna iedereen is het erover eens dat ‘ie minder televisie zou moeten kijken.

Zou moeten?

Tja, het blijft toch wel een dingetje, die televisie. Net zoals je smartphone of je tablet is het erg lastig negeren. Aandachttrekkers, afleiders, feit blijft dat al die prikkels behoorlijk verslavend zijn. En vaak kijk je niet eens iets wat je echt leuk vindt. Of waar je iets waardevols van leert. Wat je ziet op televisie is grotendeels reclame. Zeker bij zulke populaire uitzendingen als bijvoorbeeld die van de Olympische Spelen.

Geen TV

Wij kijken het niet. Dat is de overeenkomst tussen De Luizenmoeder en de Spelen. Al bijna twee jaar geleden namen wij de beslissing om ons tv-abonnement op te zeggen. Deels vanwege de kostenbesparing, maar dat waren niet onze belangrijkste redenen.

Reclamespotjes

Wij hadden en hebben nog steeds twee heel belangrijke redenen om geen televisie meer te kijken. We hadden het gevoel bijna alleen nog maar reclame te zien. Bedrijven die ons probeerden wijs te maken dat we spullen nodig hadden om gelukkig te worden. Omdat we het waard zijn, zeg maar. Wat een onzin! Ik ben zonder televisie en dus zonder al die reclame gelukkiger dan ooit. Daar heb ik echt geen spullen voor nodig en zeker niet de spullen waarvoor over het algemeen reclame moet worden gemaakt.

Kijken wat je echt wil zien

Op een gegeven moment beseften wij dat we nooit meer iets keken wat we echt graag wilden zien. De TV stond aan en dus keken we. Alleen op maandagavond kwamen er een paar programma’s achter elkaar die we allebei leuk vonden. Voornamelijk over leven met niks in Alaska. Nou zou ik niet graag in Alaska wonen, maar leven met weinig heeft wel mijn interesse. Vandaar waarschijnlijk dat ik elk jaar weer meer spullen de deur uit doe. Maar goed. Soms keek ik mee met wat mijn man leuk vond en een andere keer keek hij mee met wat ik leuk vond. Niet echt mijn idee van gezellig samen een avondje buizen.

Netflix

Toen Netflix op ons netvlies kwam, was onze beslissing al snel gemaakt. Het is namelijk niet zo dat we nooit meer ergens naar kijken. We hebben alleen geen tv-abonnement meer. Ons Netflix-abonnement delen we met vrienden en dat bevalt ons erg goed. We kijken niet meer naar programma’s die we eigenlijk niet zo interessant vinden. We worden niet meer doodgegooid met reclamespotjes en we verdoen in die zin onze tijd dus niet meer.

Programma’s kijken via internet

Iets terugkijken via internet hebben wij welgeteld een keer gedaan. Of eerlijk gezegd was dat niet eens terugkijken, maar live meekijken via internet. Een paar jaar geleden turnde onze zoon nog op vrij hoog niveau en daarom keken we naar Epke Zonderland. Hij was toch wel de grote held hier in huis. Toen onze zoon ophield met turnen hebben we nooit meer naar een televisiezender gekeken via internet.

Missen?

De conclusie is duidelijk. Ook al waren wij er in het begin een beetje bang voor, wij hebben nog nooit ons abonnement gemist. Wij kunnen prima zonder Luizenmoeder, Olympische Spelen en zelfs zonder journaal. Dat journaal keek ik overigens al jaren voor het opzeggen van ons abonnement niet meer, maar dat is weer een heel ander verhaal. Daar schrijf ik misschien ook nog weleens wat over.

Heb jij een televisie abonnement? Kijk je vaak? En hoe bewust kijk je dan? Ik ben daar heel benieuwd naar!

4 thoughts on “De overeenkomst tussen de Olympische Spelen en De Luizenmoeder

  1. Wij kijken hoofdzakelijk BBC, dus echt veel Ned. reclame komt hier niet voorbij. Wel kijk ik elke dag het journaal en zoals nu naar de Olympische spelen. Het is niet zo dat hier de tv aan staat als er niet naar gekeken wordt, dan staat hij ook gewoon uit.
    Wij hebben verder ook geen tablet of smart/iphone 😉 Maar gewoon een heel oud telefoontje voor noodgevallen en waar niet eens internet op zit.

  2. Hi Marlies,
    ook wij kijken al een hele tijd geen tv meer, netflix is een prima vervanger.
    Oke, ik geef het toe; bij de strijk gaat netflix standaard aan, anders duurt de strijk zo lang.Het enige wat mijn wederhelft en ik aan tv samen kijken is eigen huis en tuin 🙂
    Het is me alleen nog niet gelukt om mijn pinterest verslaving af te bouwen, oeps!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *