Over hoe het met Harley gaat

Een kleine twee maanden geleden schreef ik dat onze Harley een flinke blaasontsteking had. Gelukkig was dat met antibiotica goed te behandelen en werd hij weer beter. Helaas is hij nu weer ziek en moet hij opnieuw aan de antibiotica.

De symptomen

Vierden we nog niet zo lang geleden zijn zesde verjaardag, deze week zaten we al twee dagen bij de dierenarts. Harley viel af. Dat was al een tijdje aan de gang, maar we vonden het nog niet zorgwekkend. Als je een hond de hele dag ziet dan valt het ook niet zo erg op, tot het ineens heel erg is. Daarnaast dronkl hij belachelijk veel en plaste hij zo mogelijk nog meer. Dit keer geen zichtbaar bloed of moeite met plassen, zoals toen hij die blaasontsteking had. Daarnaast is hij onrustig. Hij kan niet stil liggen en als hij overdag toch in slaap valt is hij snel weer wakker.

Maandag naar de dierenarts

We vonden het zorgwekkend, maar niet zo zorgwekkend dat het niet tot maandag wachten kon. Op maandagmiddag ging ik dus met Harley naar de dierenarts. Zij vond dat hij er heel slecht uitzag en was bang voor zijn nieren. Dalmatiërs staan erom bekend snel last te hebben van hun nieren. Daarom geven we hem al sinds zijn geboorte vers vlees en geen brokken. De dierenarts deed urine- en bloedtesten. Zijn urine zat vol kristallen en bloed, dat kregen we direct al te horen. De uitslag van de bloedtest zou later komen.

De bloedtest

Diezelfde middag belde de dierenarts mij op met een prettige mededeling. Er was geen nierfalen. Wel was er een ontsteking in zijn bloedbeeld te zien en zijn suiker was iets verhoogd. Dat laatste kwam hoogstwaarschijnlijk door de stress. Wat was die hond bang, zo bang heb ik hem nog nooit gezien. Gelukkig was dat weer weg zodra we bij de dierenarts de deur uit liepen.

Dinsdag weer naar de dierenarts

Er moest een echo worden gemaakt van zijn blaas, nieren en prostaat. En misschien ook foto’s. Gelukkig kunnen ze dat in onze praktijk allemaal zelf doen. Wel hadden we alweer een bange gestresste hond, die voor de echo nog op zijn rug moest blijven liggen ook. Ferry en ik hebben hem samen met een assistente rustig geprobeerd te houden en dat lukte redelijk. Hij was wel erg blij toen het klaar was.

De uitslag

Op de echo waren al duidelijk nierstenen te zien. Niet zulke grote gelukkig, maar ik vond het er wel best veel. Ook zit er een bacterie in zijn nieren. Zijn urine is op kweek gezet om er achter te komen welke bacterie dat is, zodat ze de juiste antibiotica kunnen geven. De antibiotica die hij nu heeft is dezelfde als toen met die blaasontsteking. Die hebben ze gegeven omdat hij daar de vorige keer goed op reageerde. De kans is aanwezig dat hij volgende week, als de uitslag van de kweek er is, een ander soort moet gaan nemen. Ook moet hij pillen die ervoor zorgen dat de niersteentjes oplossen.

Op dieet

Hij eet natuurlijk altijd al vers vlees en dat is het beste voor honden die snel last van de nieren krijgen. We zijn nu aan het uitzoeken wat we nog meer kunnen doen met voeding. De dierenarts raadt aan om speciale brokken te gaan geven, maar overal lees je dat vers voer beter is bij nierproblemen. We zijn nu in overleg met de eigenaar van barfplaats.nl (barf = bones and raw food) over wat we het beste kunnen doen om Harley weer gezond te krijgen. Wanneer blijkt dat die brokken toch het beste voor hem zijn dan krijgt hij die natuurlijk, maar mijn verwachting is van niet.

Hij drinkt nog steeds heel veel en daarom laten we hem ook vaker uit. Daar lijkt hij zich iets beter door te gaan voelen. Hoewel dat natuurlijk ook door de antibiotica komt.

Heb jij een huisdier?

1 thought on “Over hoe het met Harley gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *