Noorwegen, niet door mensenhanden gemaakt

Al jaren volg ik de blog van Gerlinde. Een leuke, kritische moeder van vier die eerst in Nederland woonde en nu al een paar jaar in het zuiden van Noorwegen. De blogs van Gerlinde zijn grappig, heel leerzaam en laten je vaak nadenken zonder dat ze betweterig wordt. De foto’s van de omgeving waar ze woont zijn prachtig. De foto’s van haar kinderen trouwens ook, maar daar ga ik het nu niet over hebben.

Rondreizen

Barco den Ouden is de afgelopen jaren ook in Noorgwegen geweest. Niet om te wonen, maar om in de vakanties rondreizen te maken. Hij is drie periodes van vier weken door heel Noorgwegen getrokken met zijn vrouw.

Hij heeft daar prachtige natuur gezien en was daar ontzettend van onder de indruk. De foto’s die hij na elke reis weer mee naar huis nam waren schitterend. Een aantal mensen heeft toen aan hem gevraagd of hij die foto’s niet eens wilde vertonen. Niet de gewone vakantiekiekjes, maar de plaatjes van de echte natuur. De plekken die de mens nog niet verknald heeft.

Natuur, of toch niet?

In Nederland zijn aardig wat plekken die wij als natuur aanmerken. Het zijn erg mooie gebieden hoor, maar nauwelijks echt natuurlijk. De mens heeft zich in Nederland bijna overal mee bemoeid. Laatst waren we met een bioloog op stap en hij vertelde dat zelfs de heidegebieden op de Lemeler- en de Archemerberg door mensen zijn gemaakt. Als dat niet wordt bijgehouden, vertelde hij, zo udat hele gebied snel veranderen in een naaldbomenbos.

In Noorwegen heb je dat veel minder. De bevolkingsdichtheid is een stuk lager en daardoor heb je meer en grotere stukken ‘met niks’. Echte natuur dus, waar de mens zich nog niet mee heeft bemoeid.

Barco ging aan de slag

Barco besloot een presentatie in elkaar te zetten en te vertonen voor wie dat interessant vond. Op de bewuste avond, ergens in november, konden wij helaas niet. Gelukkig deed hij die presentatie vorige week nog eens dunnetjes over.

Anders dan het zuiden van Noorwegen

Nu wist in door de foto’s van Gerlinde natuurlijk al een beetje wat me te wachten stond. Dacht ik. Haar foto’s zijn natuurlijk voornamelijk van het meest zuidelijke stuk van Noorwegen. Barco en zijn vrouw hadden in hun vakanties zo ongeveer heel Noorwegen gezien. Wat een diversiteit zit er in dat landschap zeg! Het zuiden is prachtig, dat wist ik al natuurlijk. Ik had alleen niet verwacht dat de rest van het land er zo anders zou uitzien.

De presentatie zat goed in elkaar. Barco had alles opgesplitst in gedeelten. Een stuk over hoogvlakten, een stuk over fjorden en een stuk over gletsjers waren een paar onderdelen die hij behandelde. De foto hierboven hoorde natuurlijk bij het deel over de watervallen. Ik was er erg van onder de indruk en mijn man ook. Niet alleen van de foto’s, waar ik er voor dit verhaal een paar van mag gebruiken, maar ook zeker van het verhaal wat hij erbij vertelde. Het was bijna alsof je er zelf was.

Op het laatst liet hij nog wat foto’s zien van beelden van mensen. Wel door mensenhanden gemaakt dus, maar hij vond dat een klein beetje cultuur na al die natuur niet mocht ontbreken.

Naar Noorwegen?

Ik wilde naar aanleiding van Gerlinde al naar Noorwegen, maar nu, na de schitterende foto’s van Barco, kan ik helemaal niet meer wachten om er zelf naartoe te gaan. Een jaar of 22 geleden ben ik er overigens wel al geweest, maar dat was niet meer dan een dag of drie. Het enige wat me daarvan is bijgebleven is de kustlijn en de fjorden waar we langsreden. Overweldigend, dat was het.

Ben jij weleens in Noorwegen geweest? Waar dan? En wat vond je ervan?

2 thoughts on “Noorwegen, niet door mensenhanden gemaakt

  1. Hi Marlies, vorig jaar zijn we voor het eerst naar Trondheim in Noorwegen geweest voor een lang weekend bij vrienden. Het is echt prachtig! We hebben genoten van de mooie natuur, heerlijke wandelingen gemaakt en super lekker geslapen van al die echte frisse lucht. Sneeuw is niet echt ons ding, maar volgend jaar in de zomer, misschien een paar weken die kant op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *