Nieuwe serie: Ietsje duurzamer

Vanaf vandaag start er een nieuwe serie op dit blog. Er komt niet elke week een artikel in deze serie, maar alleen als het zo uitkomt. De serie heet ietsje duurzamer en gaat, natuurlijk, over dingen die wij doen of hebben gedaan die ietsje duurzamer zijn dan wat we normaal gesproken zouden doen. Eigenlijk zou mijn artikel van vorige week, de kringloop haul, ook perect in deze serie passen. Kringloopwinkelen is tenslotte ook duurzamer dan alles altijd maar nieuw kopen.

De rugtas van Taras

Taras heeft aan het begin van de brugklas een rugtas gekregen. Ik kocht een duurdere, van een merk waarvan ik verwachtte dat hij zijn hele middelbare schoolperiode mee zou gaan. Naief misschien, tegenwoordig lijkt niets meer echt lang mee te gaan, maar ik hoopte het zeker.

Een vriend had hetzelfde probleem al eerder

Ik hoorde in de zomervakantie al van de moeder van een goede vriend van Taras, dat ze een nieuwe rugtas voor hem had gekocht. De rits in zijn oude tas was kapot gegaan. Hij had een tas van hetzelfde merk als Taras en ook zijn moeder had verwacht dat de tas langer mee zou gaan. De rists ging kapot aan het einde van de tweede klas en was dus twee jaar in gebruik geweest.

Eerst de kleine rits

Bij Taras zijn tas ging een paar weken geleden de rits van het kleine voorvakje stuk. Er was niet veel aan de hand, want hij kon dat vak ook nog wel gebruiken als de rits niet dicht kon.

En toen de grote

Van de week begaf echter de grote rits het ook. Na twee jaar en een paar maanden kon de tas niet meer gebruikt worden.

Nieuwe tas?

In eerste instantie wilde ik, net als de moeder van Taras zijn vriend, een nieuwe tas kopen. Tot ik bedacht dat er een kleermaker bij ons in het winkelcentrum zit. Ik vond het zo zonde om de tas weg te gooien en een nieuwe te kopen, terwijl de rest van de tas nog in prima conditie is.

De kleermaker

Taras is op vrijdagmiddag naar de kleermaker gegaan om te vragen wat het kost om twee nieuwe ritsen in de tas te laten zetten. Dat kostte €28,00. Ik vond dat best veel geld, maar een nieuwe tas is duurder. Taras heeft zijn tas daar achtergelaten en de volgende dag kon hij opgehaald worden. Ik heb wel getwijfeld, omdat ik natuurlijk niet weet hoe lang de rest van de tas nog mee zou gaan, maar ik ben blij dat we deze duurzamere beslissing genomen hebben.

Minder afval

Deze oplossing is niet alleen goedkoper, hij zorgt ook voor minder afval. Ik vind het onnodig om een tas weg te gooien die nog in goede staat is, alleen omdat de ritsen kapot zijn.

Doe jij ook weleens wat ietsje duurzamer dan je normaal gesproken zou doen?

 

*Deze post bevat affiliate links. Wanneer je via zo’n link iets bestelt, krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra’s. Bedankt voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *