Mijn avondroutine

Vorige week deelde ik mijn ochtendroutine met je, waarbij ik je mijn balans tussen rustig wakker worden en toch wat doen liet zien. Vandaag is het tijd voor de avond. Wat doe ik om ‘s morgens niet in een bende beneden te komen en hoe zorg ik dat ik rustig genoeg word om in slaap te kunnen vallen?

Eigenlijk begint mijn avondroutine al tijdens het koken. Clean as you go, zeggen ze in het Engels. Dat betekent zoveel als doe alvast wat je kan om de keuken zo opgeruimd mogelijk achter te laten voordat je gaat eten. Dan is het opruimen na het eten zo gepiept.

Meestal ruimt mijn zoon de tafel af. Hij zet de afwas op het aanrecht en wat terug in de koelkast moet zet hij weer op zijn plek. Aangezien de meeste afwas van tijdens het koken al in de vaatwasser zit en de eventuele verpakkingen al zijn weggegooid is het schoonmaken van de keuken daarna voor mij niet zo heel veel werk meer.

Eerst ruim ik alles op wat geen afwas is, als dat er nog staat. De ovenhandschoenen terug in de la en de fles olijfolie in de trapkast bijvoorbeeld. Daarna ruim ik de vaatwasser in en zet ik alles wat daar niet in mag naast de gootsteen. Ik was met de hand een paar dingen af en droog die meteen en ruim ze direct op. Zo is alles op het eerste gezicht alweer netjes. Dan zorg ik dat het aanrecht en de gaskookplaat schoon zijn en haal ik een doekje over onze stofmagneet-afzuigkap en over de tafel.

Wanneer de keuken schoon is maak ik kefir. Daarna leg ik mijn kleding klaar voor de volgende dag en maak ik mijn planning. Zo weet ik precies wat ik de volgende dag moet doen en of ik nog andere afspraken heb dan alleen die met mezelf. Vaak heb ik tegen die tijd de was nog niet uit de droger gehaald dus die vouw ik nog even weg en dan is het tijd om te gaan relaxen. Tenzij ik nog ergens naartoe moet, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing.

Op de bank met thee en meestal ook nog een flesje water kan ik lekker even ontspannen. Als mijn hoofd heel vol zit (meestal dus) zet ik de diffuser aan met een lekker rustgevend olietje. Vaak zit mijn man erbij op de bank en kruipen we lekker tegen elkaar aan onder een dekentje. Soms kijken we een serie, een andere keer doen we ieder ons eigen ding. Ik pak dan meestal een boek of een borduurwerkje. Of ik zit wat doelloos op facebook en pinterest te kijken, dat gebeurt ook weleens.

Om een uur of 8 wordt de hond uitgelaten, meestal door mijn man. Later op de avond krijgt Harley zijn eten en hij zal er wel voor zorgen dat wij dat niet vergeten. Hij kan echt kijken alsof hij bang is dat we er niet aan denken om hem te voeren. Gelukkig voor hem krijgt hij echt wel elke avond waarop hij hoopt 😉

Zo rond tienen is het tijd om naar boven te gaan. Harley mag nog een keer naar buiten en ik zet de vaatwasser aan. Boven in de badkamer verzorg ik mijn gezicht en mijn tanden en dan is het in bed tijd om nog even lekker verder te lezen in mijn boek. Mijn man leest meestal op zijn iPad. Ik gebruik soms wel mijn e-reader, maar meestal alleen als ik met vakantie ben en ik niet teveel boeken mee wil sjouwen.

Als ik niet uitkijk lees ik door tot de volgende ochtend, ik ben echt niet iemand die boven haar boek in slaap kan vallen. Zelfs niet als het boek heel saai is (ik heb het geprobeerd!). Mijn man valt meestal wel in slaap tijdens het lezen, dus als dat gebeurt leg ik zijn iPad weg en dan gelijk mijn eigen boek ook. Weltrusten!

Heb jij ook een avondritueel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *