Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in een wasroutine

Alweer een routine! Ja, ik kan nu eenmaal niet zonder. Als ik me niet aan mijn routines hou, dan loopt alles in de soep. De routine voor de was is een belangrijk onderdeel van mijn ochtendroutine en eigenlijk ook van mijn after gym en avondroutine. Maar alles begint ‘s morgens.

Zes dagen per week draai ik een was. Ik ben daarin niet zo erg duurzaam bezig, want ik draai net zo gemakkelijk halve wasjes. Wanneer ik de duurzaamheid belangrijker ga vinden en alleen nog volle trommels draai, ga ik gaten laten vallen, dingen overslaan en dagen achter elkaar vergeten te wassen. Nou ja, dan maar af en toe een halve trommel. En met een puber in huis heb je toch altijd wel was.

Elke dag een vaste was

Het is eigenlijk heel simpel. Donkere was is er het meest bij ons thuis, dus ik draai twee donkere wassen in de week. Dat doe ik op maandag en vrijdag. Dinsdag doe ik een lichte/gekleurde was en op woensdag was ik beddengoed. Donderdag alle vaatdoekjes, theedoeken en eventueel wasbaar maandverband en op zaterdag de handdoeken. Op deze manier was ik elke soort minstens een keer in de week en blijft er niets liggen.

Twee temperaturen

Ik gebruik op mijn wasmachine eigenlijk maar twee standen. De 30 graden was en de 60 graden was. Kleding gaat altijd op 30 graden in de machine en de rest op 60. Ongeveer eens per maand draai ik een lege wasmachine met wat azijn op 90 graden, voor het onderhoud.

Wasmiddel, wasverzachter en vlekkenverwijderaar

Er staat in mijn washok maar een soort wasmiddel voor alle kleuren en temperaturen. En oke, voor de waterdichte jassen is er nog een speciaal middeltje, maar dat wordt natuurlijk niet elke week gebruikt. Wanneer ik wasverzachter krijg bij de bestelling van mijn boodschappen (bij die bestelling zitten vaak gratis producten), dan gebruik ik dat bij de handdoeken. Daarom worden die ook niet samen met de microvezeldoekjes gewassen, daar mag geen wasverzachter bij. Als ik geen wasverzachter heb dan gebruik ik het ook niet. Ik vind het nergens voor nodig. Zelden gebruik ik een vlekkenmiddel, dat is echt alleen als ik een glas rode wijn heb omgegooid of zo. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, zonde van de wijn!

De was is pas gedaan als het in de kast ligt

Van de mand met vuile was tot in de kast. Dat is de dagelijkse wasroutine. als het nog niet in de kasten ligt, is de was in mijn ogen nog niet gedaan. In mijn ochtendroutine gaat de wasmachine aan met de aangewezen was van die dag. In mijn after gym routine gaat de was dan van de machine in de droger, of in de zomer aan de waslijn. Daarna vouw ik in mijn avondroutine de was weg en vaak berg ik het ook ‘s avonds nog op in de kasten.

Strijken

Strijken doe ik niet. Niet structureel in elk geval. Ik vind het zo zonde van mijn tijd. Niemand die het ziet of je in een gestreken of ongestreken kledingstuk loopt, zolang je het maar snel genoeg uit de droger haalt of strak genoeg ophangt. Heel af en toe strijk ik een overhemd voor mijn man, maar verder niet. Vroeger streek ik alles, uren per week kostte me dat. In de zomer, bij erge hitte, stond ik vaak al om 6 uur in de ochtend te strijken, buiten in de tuin. Anders was het niet te doen. Ik ben blij dat ik dat niet meer hoef van mezelf.

Het komt neer op twee wasroutines

Om alles kort samen te vatten komt het neer op twee routines. De dagelijkse van de wasmand tot de kast en de wekelijkse, waarbij elke dag een aangewezen kleur of textielsoort heeft. Misschien vind je dit allemaal overdreven of gedoe, voor mijn werkt het prima. Zoals Flylady zegt, je hebt zo nooit meer een ‘Mount Washmore’. Geen bergen was meer, en omdat het meeste altijd schoon in de kast ligt heb je ook nog eens veel minder kleding nodig. Al je lievelingskledingstukken zijn ten slotte altijd schoon of bijna schoon.

Heb jij een strikte routine voor de was?

1 thought on “Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in een wasroutine

  1. Hello! Yes, laundry routines are so important so that it doesn’t become a mountain of a job. It’s always interesting to hear how others do this task. I am so very much looking forward to hanging my laundry out on the line this summer! It’s wonderful how you have it running efficiently in your home!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *