Hobbies – wat je doet omdat je het leuk vindt

Laatst schreef ik al over borduren, dat dat een hobby van me was die eigenlijk niet bij me past. Ik heb de afgelopen pakweg 20 jaar nog meer hobbies gehad in die categorie. Van een aantal heb ik ook nog steeds benodigdheden. Ze staan op het punt om losgelaten te worden door me, maar afscheid nemen laat me ook daarbij niet helemaal onberoerd.

Naaien

Ik zat een jaar op naailes. Ik had al jaren een naaimachine en ik had geen idee hoe ik dat ding moest gebruiken. Daarom ging ik op les. De lessen vond ik best leuk en sommige dingen die ik gemaakt heb gebruik ik nog steeds, maar toch is het niets voor mij. Het was wel ergens goed voor hoor, ik weet nu hoe mijn naaimachine werkt, ik kan hem bedienen en ik heb geleerd om broeken korter te maken. Allemaal erg praktisch, maar naaien is niet mijn hobby.

Vilten en viltpopjes maken

Mijn zoon heeft zijn eerste schooljaren doorgebracht op een Vrije School. Toen bleek dat hij daar niet op zijn plek zat hebben we passender onderwijs voor hem gezocht. Op de Vrije School kwam ik in aanraking met wolvilt en alles wat je daarmee kan doen. Prachtig vond ik het, de seizoenstafels en andere uitstallingen met vilten figuren erop. Ik heb een tijd viltpopjes gemaakt en weleens een workshop wolvilten gedaan. Ik heb zelfs een maandelijks abonnement gehad waarbij het een verrassing is welke pakketjes je toegestuurd krijgt om te maken. Allemaal erg mooi, maar mijn vingers gingen er pijn van doen en ik kon het gepriegel ook niet zo goed zien. Ik ben nog steeds blij met de dingen die ik heb gemaakt en die zal ik denk ik ook niet zo snel weg doen, maar ook dit is geen hobby meer van me.

Alternatieve geneeswijzen en Bachbloesem therapie

Een tijd lang heb ik me verdiept in allerlei alternatieve geneeswijzen. Ik deed cursussen en werd onder andere Reiki master en Bachbloesem therapeut. Voor Reiki heb je nauwelijks spullen nodig en wat ik had is al lang geleden weggegaan. Ik heb echter nog wel alle bloesems, cursusmateriaal en andere benodigdheden om met Bachbloesemtherapie te werken. Ik doe er al jaren niets meer mee. Als ik weer zou willen beginnen zou ik me er opnieuw in moeten gaan verdiepen. En dat ga ik niet. Ook weer zoiets wat leuk leek toen ik eraan begon, maar waar ik toch weer mee ben gestopt.

Quilten

Het is inmiddels wel duidelijk dat hobbies met stof en draad niets voor mij zijn, ook al lijkt dat op het eerste gezicht altijd wel zo. Ook om te quilten heb ik nog een en ander liggen. Ik heb een pakket voor een beginnersquilt, dat ik nog graag een keer wil maken. Verder heb ik nog wat kleinere pakketjes. Deze dingen zijn van de hobbies die toch niet bij me passen het moeilijkst om los te laten. Wie weet ga ik ze ooit nog maken, en zo niet kan ik ze later ook nog wel weggeven. Niet alles hoeft nu besloten te worden en niet alles hoeft gelijk te worden afgerond. Ik mag ook twijfelen van mezelf. Ik kan vrij makkelijk ongebruikte spullen weg doen, maar van sommige dingen denk ik oprecht dat ik er nog wat mee ga doen. Ooit.

Schrijven

Schrijven vind ik wel heel leuk. Ik heb al eerder blogs gehad, maar door mijn gebrek aan focus en concentratie hield ik daar altijd na korte of langere tijd weer mee op. Nu gaat het goed. Schrijven blijft trekken en dat zorgt er onder andere voor dat ik het nu wel volhoud. Daarnaast ben ik me de afgelopen jaren gaan verdiepen in ADHD en in hoe je de chaos in je hoofd enigszins kan beteugelen. Dat scheelt een heleboel. Routines helpen hierbij.

Sporten

Tja, dat is een inkoppertje denk ik. Je weet dat ik dat veel en graag doe. Het heeft als hobby wel moeten groeien. In het begin sportte ik veel, omdat het goed was voor me. Iedereen weet dat bewegen niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest. Ik werd er minder chaotisch van. En ik had minder gewrichtspijn, omdat mijn sterker wordende spieren mijn gewrichten ondersteunde. Ik ben lid geweest van verschillende sportscholen en ze waren allemaal op hun eigen manier leuk en gezellig, maar ik noemde sporten nooit echt mijn hobby. Nu wel. Wat er precies veranderd is weet ik eigenlijk niet. Ik sport nu vaak samen met een vriendin en natuurlijk helpt dat. Daarnaast begon ik het gewoon steeds leuker te vinden. Resultaat zien helpt ook. Mijn vetpercentage gaat omlaag en mijn spiermassa omhoog. Allemaal erg motiverend. Sporten is de hobby waarmee ik het vaakst bezig ben.

Lezen

Ook lezen is nog steeds een grote hobby van me. Zodra ik kon lezen las ik alles wat los en vast zat. Tot aan de etiketten van de shampoofles toe. Elke keer dat ik mijn haar waste weer. Echte lezers zullen het wel herkennen. Stiekem las ik ‘s avonds in bed tot het veel te laat was en ‘s morgens kon ik dan nooit wakker worden. Nu maak ik er veel te weinig tijd voor. De laatste tijd lukt dat wel weer beter gelukkig. Het is nu maart en ik heb al meer boeken gelezen dan in heel 2017.

Scrappen en kaarten maken

Knutselen met papier gaat me beter af dan met naald en draad. Door een vriendin kwam ik 20 jaar geleden in aanraking met het maken van kerstkaarten. Inmiddels maak ik kaarten op een heel andere manier dan toen. De materialen en technieken zijn veranderd. Het enige wat altijd hetzelfde blijft is papier, lijm en een schaar.

Daarnaast ben ik gaan scrappen. Dat is het creatief verwerken van foto’s met niet alleen mooi papier, maar ook onder andere inkt, stickers, plakparels enzovoort. Net zoals al mijn hobbies gaat dit met golven. De ene periode doe ik het veel en de andere periode kijk ik er niet naar. Maar mijn papierhobbies blijven wel altijd terugkomen.

Verzamelen?

Volgens veel scrappers is het verzamelen van scrapspullen een hobby apart en ik denk dat dat inderdaad zo is. Ik probeer die hobby niet al teveel te beoefenen en daadwerkelijk de spullen te gebruiken die ik heb. Soms is dat moeilijk. Dan is er de neiging om iets te bewaren omdat je wacht op het perfecte project. Dat je papier niet wil gebruiken omdat dat zonde is van die prachtige print. Onzin natuurlijk, maar bij veel scrappers werkt het vaak wel zo. Bij mij ook soms. Gelukkig heb ik het door als ik weer eens zo stom doe en gebruik ik mijn spullen dan meestal toch.

Vier hobbies is eigenlijk teveel, maar dat is niet erg

Lezen, schrijven, sporten en knutselen. Dat zijn de hobbies die overblijven als ik ga bedenken wat ik nou echt leuk vind om te doen. Eigenlijk vind ik het teveel. Ik zou er nog wel graag in willen schrappen. Maar dat ga ik niet doen. Ik vind het allemaal nog te leuk, dus waarom zou ik ermee stoppen? Omdat ik vind dat ik voor sommige dingen niet genoeg tijd maak. En omdat ik denk dat ik meer tijd heb voor de ene hobby als ik een andere laat vallen. Ik heb besloten om me daar maar gewoon niets van aan te trekken. Wat maakt het uit als ik een tijdje niet lees of wat minder scrap? Alles gaat in golven, in pieken en dalen, dus de tijd die ik aan een bepaalde hobby besteed ook. Zolang ik mezelf voorhoud dat het niet erg is als er iets een tijdje stil ligt, is er niets aan de hand.

Heb jij een hobby? Wat doe je vaak voor je plezier?

3 thoughts on “Hobbies – wat je doet omdat je het leuk vindt

  1. Heb je niet ook beeldjes verzameld? Olifanten beslist wel, maar dat werd wat groot in jullie huis 🙂 Maar bij mijn weten ben je niet overgestapt op muizen of kikkers, terwijl dat wel een aardig maatje is. Zwerven er misschien ergens nog schelpen of stenen? Ik lees wel weer.

    1. Ja, die olifanten heb ik een jaar of 15 geleden alweer vrijgelaten. Daarna niks meer. Onbewust natuurlijk al die hobbyspullen waar ik niets mee doe, maar geen muizen, kikkers of forever friends beertjes.

  2. It is so interesting to read about your hobbies, and how things in life have changed for you. Yes, things come and go in waves. Some things are tucked away for a time that may come, and others moved on from. It is good to learn and grow, and not be upset when a chapter in your hobby life closes. It is wonderful that your creativity is still used in different parts of your life. 🙂
    I myself have lots of hobbies…and I find each has their place. Sewing, crocheting, paper crafting, quilting, gardening, reading, walking in nature.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *