Het huishouden doen met Flylady

Je hebt me al eerder gehoord over routines. Hier las je over mijn ochtend- en hier over mijn avondroutine. Het huishouden op rolletjes laten lopen is voor iemand met ADHD heel lastig. Jarenlang heb ik gevochten tegen de chaos in mijn hoofd en de chaos in mijn huis. De chaos in mijn hoofd is er nog, ook al kan ik er tegenwoordig veel beter mee omgaan dan vroeger. De chaos in mijn huis is, dankzij Flylady, zo goed als verdwenen.

Wie is Flylady?

Achter Flylady schuilt Marla Cilley. Een vrouw uit een van de zuidelijke staten van Noord-Amerika die uit noodzaak een heel concept heeft bedacht voor het huishouden. De methode van Flylady is niet zomaar een huishoudschema, er zit een hele filosofie achter. Waarom dit systeem werkt voor veel mensen met ADHD en ADD is omdat je je niet zo lang ergens op hoeft te concentreren. Alles gaat in kleine stapjes, babysteps genaamd. Wanneer je met de methode begint moet je elke dag, 31 dagen lang, een babystep doen. Na die eerste maand ga je uitbreiden, maar ook dat gebeurt langzaam.

Dagelijkse routines

Ik had het al over de ochtend- en avondroutine. De avondroutine is van die twee het belangrijkst. Dat is omdat je dan ‘s morgens met een opgeruimd gevoel de dag beginnen kan. Voel je je fijner als je de keuken inloopt met de afwas van gisteren, en misschien wel van de hele week nog op het aanrecht, of is het prettiger wakker worden als je weet dat je een opgeruimde en schone keuken hebt? Ik denk dat we daar allemaal hetzelfde antwoord op geven. Mijn routines zijn vrij uitgebreid, maar daar hoef je niet van te schrikken. Het is de bedoeling dat je klein begint, babysteps, daar zijn ze weer. Zelf heb ik een after gym routine toegevoegd, andere mensen voegen bijvoorbeeld een after work of gewoon een middagroutine toe. Maar doe dat in het begin zeker nog niet! Als je in het begin te hard van stapel loopt is de kans groot dat je teveel doet, het allemaal te zwaar vindt en het opgeeft.

Wekelijkse routines

Dan heb je de wekelijkse routines. Elke maandag doe je hetzelfde, elke dinsdag, elke woensdag enzovoort. Flylady is er niet alleen voor het huishouden, maar ook voor de belangrijke dingen in je leven. Elke vrijdagavond is bijvoorbeeld date night, ook voor als je geen partner hebt, elke zaterdag family fun dag en op zondag is er renew your spirit dag.

Maandelijkse zones

Flylady heeft haar huis en dus ook het jouwe, verdeeld in vijf zones. Elke week poets je een zone heel grondig, voor 15 minuten per dag. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld in zone vier werkt, de ouderslaapkamer, dat je in een kwartiertje per dag doet wat je kan. Je zeemt de ramen, stofzuigt eens goed onder het bed en neemt de plinten af. En omdat de zone elke maand terugkomt is het niet erg als er een ruimte niet helemaal klaar is. Voordat je gaat poetsen moet je alleen wel declutteren, ontrommelen. Stel dat diezelfde ouderslaapkamer een vreselijke bende is, ga je dus niet een kwartier poetsen, maar een kwartier opruimen. Een beetje zoals in de minimalism game, maar dan met minder druk

Ben jij van nature goed in huis of heb jij ook hulp van schema’s of methodes nodig?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *