Gekregen kleding, wat doe ik ermee?

Regelmatig schrijf ik over zuinig en simpel. Over fijn leven met minder. Minder spullen zowel als minder geld uitgeven. Ik vind kleding niet zo belangrijk. Ik hoef niet met de mode mee te doen. Natuurlijk koop ik weleens kleding. Meestal doe ik dat voor mezelf bij de kringloop. Ferry houdt daar niet zo van en voor Taras is er niet veel te halen. Voor hen koop ik dus meestal nieuw, wanneer ze wat nodig hebben.

Als ik voor mezelf iets nieuws koop, dan doe ik het ook gelijk goed. Dan let ik op de kwaliteit en op de grondstoffen die zijn gebruikt. Ik probeer dan  eventuele kinderarbeid en dierenleed te vermijden. Dan koop ik liever iets duurders wat minstens tien jaar meegaat, dan iets goedkopers waar na een paar maanden de gaatjes in vallen. Af en toe, ik denk ongeveer twee keer per jaar, krijg ik kleding van mijn zus en zwager. Vandaag vertel ik wat er met die kleding gebeurt nadat ik het heb gekregen.

Twee volle vuilniszakken gekregen

Dit keer kreeg ik twee volle vuilniszakken. In de een zat voornamelijk dameskleding en in de ander juist meer herenkleding. Ik was er weer erg blij mee. Vooral met de herenkleding dit keer, omdat Taras de laatste tijd de lucht in schiet en Ferry was ook aan wat nieuws toe.

Eerst sorteren

Nadat ik de kledingstukken heb gesorteerd in een dames- en een herenkleding stapel, laat ik die met de herenkleding voorlopig met rust. Daar mogen mijn mannen mee aan de slag. Nadat ze beide het een en ander uit de stapel hebben gehaald, stop ik wat over is terug in de vuilniszak. Zelf ga ik direct door de stapel dameskleding. In eerste instantie sorteer ik op het oog. Wat lijkt me leuk en wat past helemaal niet bij me. Dat laatste gaat ook direct terug in een vuilniszak.

En dan passen

Alles wat me leuk lijkt ga ik passen. Ik trek alles wat er op die stapel ligt aan, ik voel hoe het zit en ik kijk hoe het staat. Uit die passessie komen drie stapels. De eerste, de directe nee, gaat terug de vuilniszak in. De andere twee stapels mogen blijven. Dat zijn de directe ja-stapel en de twijfelgevallen. De kledingstukken die bij het huidigeseizoen passen draag ik in de komende dagen. Dan kan ik goed beoordelen of ik iets echt leuk vind of dat dat alleen maar zo leek op het eerste gezicht.

Ook komt het weleens voor dat iets toch niet lekker zit. Dan valt er bijvoorbeeld de hele tijd een vestje van mijn schouder of zit een broek toch eigenlijk te strak. De kledingstukken die ik toch niet wil houden gaan ook in de vuilniszak terug. Hoe leuk ik ze ook vind, als ze niet lekker zitten ga ik ze toch niet dragen. In deze fase moet ik streng zijn voor mezelf, anders eindigt het toch in de kast.

Mijn capsule wardrobe

In deze draagfase maak ik minder gebruik van mijn capsule wardrobe. Wat er in de capsule zit, blijft in de kast. De nieuwe kleding ligt op stapeltjes buiten de kast, zodat ik het zie liggen als ik wakker word  en me aan wil kleden. De kleding waarvan ik in de draagfase besluit het te houden, komt na het wassen in de kast. Mijn capsule groeit dan en de kleding is minder goed op elkaar afgestemd, maar omdat dat maar tijdelijk is, vind ik dat niet vervelend.

De vuilniszakken

Soms zijn de vuilniszakken bijna net zo vol als toen ik ze kreeg, maar meestal is er heel wat uit. Deze vuilniszakken gaan naar een buurvrouw. Zij, haar man en haar kinderen zoeken eruit wat ze hebben willen. De rest van de kleding gaat naar een goed doel, meestal de Non-foodbank of het Leger des Heils. Op die manier gaat er niets verloren en wordt elk kledingstuk nog een tweede leven gegeven. Heel af en toe zit er een kledingstuk bij meteen vlek of een gaatje, dat gaat dan in de textielbak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *