Flylady’s weekplan

Als het gaat om mijn huishouden dan volg ik Flylady. Dat is iets waar ik het al vaker over heb gehad. Ik ben dan ook erg blij met haar aanpak. Naast de routines is er een weekplan. Iederen dag van de week doe je iets, elke week hetzelfde. De dingen van het weekplan doe je pas als je je routines op de automatische piloot kan.

Met de Franse slag

Op maandag doe ik de WHB, de weekly home blessing hour. In een uur per week maak je je huis schoon met de Franse slag. De grondigere schoonmaak komt in het zonewerk, waar ik later nog wat over zal schrijven. In de WHB doe je 6 of 7 dingen, 10 minuten per taak. De 7 taken zijn stoffen, stofzuigen, ramen en spiegels afnemen, dweilen, vuilnisbakken legen, bedden verschonen en tijdschriften en kranten uitzoeken. De dingen die je doet, gaan zoals gezegd met de Franse slag. Anders zou je het ook nooit redden. Ik kan mijn huis niet grondig stoffen in 10 minuten, maar globaal stoffen lukt makkelijk.

Plannen maken

Dingen die je wil plannen, plan je op dinsdag. Te denken valt aan een weekmenu, het bijwerken van je to-do lijst of zelfs je kleding voor de week. Dit kan je eventueel ook doen op woensdag en dan is de dinsdag een vrije dag. Ga gezellig koffiedrinken met een vriendin! Natuurlijk pas nadat je je ochtendroutine hebt gedaan.

Bureau- en administratiedag

Woensdag is voor je administratie. Betalingen die de deur uitmoeten, eventueel het bestellen van je boodschappen of andere administratieve dingen doe je vandaag. Als je dinsdag vrij wil, maak je nu ook je weekmenu en andere plannen voor de week.

Donderdag is de deur uit dag

Op donderdag doe je allerlei dingen waarvoor je de deur uit moet. Boodschappen natuurlijk, maar ook naar de bibliotheek, de tandarts of het postkantoor. Donderdag koop je cadeautjes en ga je naar de bank. Je brengt spullen naar de kringloop en naar de milieustraat. Al dat soort dingen doen op dezelfde dag zorgt ervoor dat het minder tijd en zelfs minder geld kost dan als je het verspreid over de week zou doen.

Tassen en auto’s

De laatste doordeweekse dag mest je je tas uit. Niet alleen je handtas, ook je fietstas of -mand, je kleine tasje wat je niet zo vaak gebruikt, je luiertas en je sporttas. Daarnaast maak je je auto schoon. Daar bedoel ik niet mee dat je hem helemaal moet wassen en stofzuigen, maar zorg in elk geval dat er geen dingen in liggen die er niet horen en dat er genoeg benzine in zit. Flylady zegt altijd, je zou maar plotseling naar het ziekenhuis moeten midden in de nacht, dan ben je toch blij dat je niet eerst nog hoeft te tanken. En zo is het.

Date night

Zeker als je kleine kinderen hebt schiet aandacht voor elkaar er nog weleens bij in. Het weekplan zorgt niet alleen voor je huishouden, maar in deze ook voor je huwelijk. Vrijdagavond is date night. Dat betekent niet dat je elke week duur uit eten moet, je kan ook gewoon thuis zorgen dat je er voor elkaar bent. Lekker koken, even bijpraten, het hoeft niet moeilijk te zijn. Zelf doen wij regelmatig een date morning in plaats van date night. We gaan dan lekker even ergens koffie drinken en kunnen het even ergens anders over hebben dan alleen maar de noodzakelijke dingen.

Family fun

Zaterdag is familiedag. Doe iets leuks met je gezin, maak herinneringen. Naar de dierentuin, het strand of het bos of een spelletjesmiddag. Dat is de strekking van de family fun dag. Geniet ervan!

Renew your spirit

Zondag is de dag voor stilte. Of je nou naar de kerk gaat, een extra lange meditatie doet of gaat zitten borduren dat maakt niet uit. Zorg ervoor dat je geest tot rust komt. Dat je weer opgeladen wordt voor de volgende week. Dan kan je er weer tegenaan. Beter dan als je elke dag van de week maar doorjakkert en drukdrukdruk bent.

Ik ben blij met de indeling van de week die Flylady hanteert. Heb jij ook een weekplan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *