Eindelijk, de laatste dag van de Minimalism Game

Eigenlijk was ik natuurlijk al klaar met de game nadat ik besloten had om mijn borduurhobby en de daarbij behorende spullen waarwel te zeggen. Sterker nog, met dat aantal alleen had ik nog wel een hele maand kunnen vullen. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb in de telling zelfs gedaan alsof ik helemaal geen borduurspullen had weg gedaan.

Nog 31 dingen

Nog 31 dingen weg, dat was er nodig om de minimalism game af te ronden. Hier las je al dat me dat in januari niet gelukt was, maar dat ik het in een later stadium alsnog zou afronden. Dat heeft even geduurd, maar het is ruimschoots gelukt. Samen met mijn man besloot ik weer eens al die ruimtes in huis langs te gaan, waar je niet dagelijks komt. Op de planning stonden de meterkast en de ruimte daarboven, de cv-kast en de opbergruimte tegen het plafond in ons washok. Naast wat er daar vandaan kwam had ik natuurlijk al weken elke keer dingen apart gelegd die weg mochten.

Wat ging er dan nog weg?

Soms lijkt het alsof je echt niks meer hebt wat weg mag en de volgende dag zie je ineens overal weer overbodige spullen. Ik heb dit keer weer netjes bijgehouden wat er dan de deur uit mocht, omdat ik me kan voorstellen dat je denkt ‘ze heeft al zoveel weggebracht, wat was er dan nog meer?’ Het meeste is ook echt al weg en dat geeft een heerlijk gevoel van ruimte. Dit is wat er nuttig mocht worden bij iemand anders:

4 jassen (ik kocht 1 mooie 3-in-1 jas, die vijf van mijn jassen kon vervangen. Die vijfde, daar twijfel ik nog over of ik hem toch niet zal houden. De vier jassen zijn onderweg naar RoemeniΓ«)
5 waxinelicht houdertjes (kringloop)
4 kandelaars (kringloop)
skeelers (kringloop)
6 tijdschriften (buurvrouw)
een kwast en een roller (vuilnisbak)
lekke kaplaarzen (vuilnisbak)
een ongebruikte stofzuigermond (kringloop)
een kapotte kinderparaplu (vuilnisbak)
13 oude handdoeken (dierenasiel)
de hondenbench voor in de auto (Marktplaats)
2 zakken oud textiel (textielbak)
een tv-ontvanger (milieustraat)
een gigabitswitch (Marktplaats)
5 bloempotten (kringloop)
een theedoos (mijn ouders hadden er een nodig en ik een over)
onderzetters voor glazen (kringloop)
een knutsel (vuilnisbak)
3 sokken (textielbak)
8 haarclipjes (buurmeisje)

2 stukken stof (1 kringloop, 1 textielbak)
5 wijnglazen (kringloop)
2 half-affe borduurwerken (textielbak)
Chinese ballen (die hebben vast een mooie naam, van die ballen met een geluidje erin die je moet ronddraaien in je hand zonder dat ze elkaar raken, kringloop)
6 oude kruiden (gft-bak)
een oud rabobank inlogapparaatje (vuilnisbak)

Was het moeilijk, die laatste dingen?

Nee, dat was het niet. Het werd zelfs steeds makkelijker. Er staat inmiddels alweer een doos klaar voor kringloopspullen. Alles wat ik tegenkom dat weg mag doe ik in die doos. Wanneer de doos vol is, wordt hij gelijk naar de kringloop gebracht.

Conclusie

Wat ik heb geleerd in de Minimalism Game is loslaten. Dat is natuurlijk ook logisch, want daar draait het hele spel om. Het gaat erom dat je leert dat spullen maar spullen zijn. Dat ze geen waarde hebben, behalve de waarde die je er zelf aan geeft. Op een antieke uitzondering na, natuurlijk. Mensen hebben de neiging om hun eigen spullen als veel waardevoller te bestempelen dan de spullen van een ander. Kijk bijvoorbeeld maar eens op Marktplaats. Wat jij voor een gebruikt bureautje wil betalen is veel minder dan wat je ervoor wilt ontvangen als je je eigen bureautje besluit te verkopen.

Herinneringen maken dingen duurder

Dat komt door de herinneringen die eraan kleven. Prima natuurlijk, als je spullen hebt zitten daar meestal herinneringen aan. Bedenk alleen wel dat als je iets verkopen wilt, de koper niet voor die herinneringen gaat betalen. Probeer dus niet het onderste uit de kan te halen, zowel bij kopen als bij verkopen. Wees gewoon blij met de ruimte die het oplevert als dat bureautje wat je nooit gebruikt de deur uit is. Dat je er dan misschien nog wat voor krijgt is alleen maar mooi meegenomen.

In de loop der tijd heb ik heel wat bij de kringloop gebracht wat ik had kunnen verkopen, als ik de tijd en energie die je daar in moet steken ervoor over had gehad. Dat had ik meestal niet. Ik geef mijn spullen liever weg aan iemand die het goed gebruiken kan. Dat ik zelf ook nogal eens de neiging heb teveel voor mijn spullen te willen hebben, helpt niet mee. Weggeven helpt dan. Dat ik weet dat het weer gebruikt wordt is voor mij belangrijk en dat het niet meer in mijn huis is ook.

Wat is jouw eindconclusie over de Minimalism Game? Ga je het nog een keer doen of ben je er klaar mee?

3 thoughts on “Eindelijk, de laatste dag van de Minimalism Game

  1. Ik ga door hoor (al heb ik niet meegedaan met de Minimalisme Game… πŸ˜‰ ), met minimaliseren πŸ™‚ Misschien niet altijd even snel en het ligt ook tijden stil, maar ik val telkens weer terug op de vraag: heb ik dit eigenlijk wel nodig, hoeveel betekent dit nu echt voor me?

    Je verhaal over kringloop versus verkopen, is zoooo herkenbaar! Ik heb precies hetzelfde… (maar wrs. wist je dat al πŸ˜‰ )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *