Een kwartiertjesdag

Doordat ik vanaf april al met een pijnlijke rug loop, kan ik niet zoveel sporten als ik zou willen. Misschien wel net zo vaak, maar zeker niet net zo zwaar. En dat heeft behoorlijk wat invloed op hoe het er in mijn hoofd aan toe gaat. Ik hou mijn ADHD onder controle door veel te sporten en door wat supplementen te nemen. Medicijnen heb ik in het verleden geprobeerd, maar de bijwerkingen waren erger dan de ADHD zelf. In mijn hoofd is het chaos, doordat ik zo weinig doe met mijn lichaam. Daardoor loopt het huishouden nogal eens in de soep. Het af en toe inlassen van een kwartiertjesdag schept dan weer een beetje orde.

Lijstjes maken

Eerst maak ik een lijst van alles wat er moet gebeuren.  Dat doe ik het liefst de avond voordat ik aan een kwartiertjesdag begin, maar soms ook gewoon ‘s morgens. Op die lijst staat vaak meer dan zal gaan lukken, maar omdat ik dat van tevoren weet maak ik me er niet al te druk om. Ik kan altijd nog meerdere keren in de week een kwartiertjesdag doen om de lijst af te krijgen. Ook maak ik een lijst met dingen die ik graag wil doen. Daar staan dan dingen op zoals lezen, bloggenen knutselen. Er zijn verschillende soorten kwartiertjesdagen die ik toepas. Welke vorm ik gebruik hangt af van de mate van chaos in mijn hoofd.

Een kwartier op en een kwartier af

Om en om is de variant die ik gebruik als het het ergst is. Ik zet de wekker op 15 minuten en ga aan de slag met de lijst van dingen die moeten. Zodra de wekker gaat stop ik met wat ik doe en dan doe ik een kwartier niets. Niks kan zijn met Harley knuffelen, Netflix of Youtube kijken of gewoon even een kopje thee drinken. Daarna doe ik weer een kwartier iets van de lijst. Bij deze variant gebruik ik vrijwel nooit de lijst van dingen die ik graag wil doen, omdat die ook voelen als iets dat moet op zo’n moment.

Niet zo heel veel chaos

Soms is het zo dat ik niet zo heel veel chaos in mijn hoofd heb, maar wel genoeg om er last van te hebben. Het huis ziet er redelijk uit, maar ik kom niet aan mezelf toe. Op dat moment komt wel het leuke-dingen-lijstje om de hoek kijken. Op dit moment is mijn schema voor dit soort dagen als volgt:

uur 1

15 minuten huishouden

15 minuten beauty (anders loop ik de hele dag met mijn bril nog op en mijn haren ongekamd)

15 minuten bloggen

15 minuten pauze.

Daarna verschuift het schema elk uur een beetje. Het gaat op deze manier verder:

uur 2

15 minuten lezen

15 minuten knutselen

15 minuten huishouden

15 minuten pauze

uur 3

15 minuten bloggen

15 minuten lezen

15 minuten knutselen

15 minuten pauze

uur 4

15 minuten huishouden

15 minuten bloggen

15 minuten lezen

15 minuten pauze

uur 5

15 minuten knutselen

15 minuten huishouden

15 minuten bloggen

15 minuten pauze

uur 6

15 minuten lezen

15 minuten knutselen

 

Ingewikkeld?

Voor sommige mensen is dit schema misschien nodeloos ingewikkeld, maar voor mij werkt het prima. Ik red het niet altijd om elke dag het hele schema te doen. Werk, sport en andere dingen komen er tussendoor. Het zorgt voor mij echter wel voor de broodnodige structuur en dat is waar het me om te doen is.

Routines

De normale ochtend-, after gym- en avondroutine laat ik niet echt los. Dat zit gebakken in de kwartiertjes die ik besteed aan huishouden, beauty en pauze. In het eerste huishoudkwartiertje doe ik bijvoorbeeld mijn ochtendroutine. Dat past precies in een kwartier. Als dat niet zo zou zijn zou ik het volgende huishoudkwartier weer verder gaan.

Chaotisch

Ik heb het idee dat deze blogpost redelijk chaotisch kan overkomen op mijn lezers. Dat komt natuurlijk omdat het in mijn hoofd ook chaotisch is. Dat lees je terug. Toch hoop ik dat iemand hier iets aan heeft. Al is het maar een beetje.

Heb jij trucs zoals dit die je toepast om weer in je ritme te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *