Duurzame koekenpannen van staal

Jarenlang hadden wij, net zoals de meeste mensen, koekenpannen met een anti-aanbaklaag. Na een vrij korte periode ging die laag dan bladderen en aten wij de schilfers zonder dat we dat merkten. Elk jaar kochten we nieuwe pannen en elk jaar gebeurde daar hetzelfde mee.

Giftige laag

Teflon, een andere naam voor polytetrafluoretheen is het materiaal waarvan de anti-aanbaklaag in koekenpannen zijn gemaakt. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor pannen, maar is oorspronkelijk bedoeld als isolatiemateriaal voor kabels en voor gebruik in de bemande ruimtevaart. Als je er op een normale manier mee omgaat is er niets aan de hand. Als de laag onbeschadigd is, kan je er prima in bakken zonder dat er nadelige gevolgen aan zitten. De temperatuur van normaal bakken komt namelijk nooit boven het smeltpunt uit. Wokken is een ander verhaal. Bij wokken komt de temperatuur hoger en dan kan de teflon smelten of zelfs gaan ontleden.

Niet veel bewijs

Wanneer je een onbeschadigde pan met teflonlaag niet te heet maakt, zou er niets aan de hand moeten zijn. Het is wel zo dat de laag, ook als je er op de juiste manier mee omgaat, snel beschadigt en dat dat niet alleen ten koste van het hele anti-aanbak idee gaat, maar ook van je gezondheid. Tefal geeft aan dat je wanneer je een pan met een teflonlaag gebruikt, moet zorgen dat er geen vogeltjes in je keuken aanwezig zijn.

Toch op zoek naar een alternatief

Niet persé vanwege de vermeende giftigheid, maar meer om duurzamer spullen te willen, ging ik op zoek naar een alternatief. Ik was het zat om elk jaar nieuwe, dure pannen te moeten aanschaffen. Al gauw kwam ik uit bij de gietijzeren en plaatstalen pannen. Ik heb inmiddels al een paar jaar twee koekenpannen van De Buyer en ik zou niet anders meer willen.

Meer onderhoud

De Buyer pannen zijn van plaatstaal en hebben geen anti-aanbaklaag. Voordat je de pannen voor het eerst gaat gebruiken moet je ze inbranden (op hoog vuur olie verhitten gedurende een minuut of 5). Het inbranden zorgt ervoor dat er een soort natuurlijke anti-aanbaklaag ontstaat. De pannen roesten snel als je ze niet goed onderhoud. Ze moeten altijd vettig blijven. Plaatstalen pannen mogen niet in de vaatwasser en je mag ze ook niet afwassen met zeep. Ik was de mijne af met heet water en droog ze daarna goed af. In de gebruiksaanwijzing staat dat je ze na het afwassen nog even moet verhitten, om ze helemaal droog te krijgen. Daarna zou je ze moeten insmeren met olie, na elk gebruik. Dat doe ik allemaal niet. Ik was ze af met heet water, maar niet zo goed dat alle vet eraf is. Af en toe smeer ik ze extra in, maar niet na elk gebruik. Dat, heb ik gemerkt, is genoeg om ze niet te laten roesten.

Levenslang

Wanneer je zulke pannen goed onderhoud gaan ze je leven lang mee. Ik ken zelfs iemand die de stalen pannen van haar oma nog gebruikt! Plaatstalen en gietijzeren pannen zijn iets duurder dan teflonpannen, maar gezien de levensduur zijn ze in effect natuurlijk veel goedkoper. Op de website buymeonce staan nog veel meer duurzame producten, die na een keer aanschaffen je leven lang mee gaan.

Niet zo mooi

Mijn pannen zijn niet mooi meer. Eigenlijk zien ze er niet uit. Dat hoort erbij. Maar dat vind ik niet erg. Deze pannen gaan met het gebruik prettiger werken. De olie die in het staal trekt zorgt nog steeds elke keer weer voor een betere anti-aanbaklaag. Mijn zoon kan ze later van me erven als hij dat zou willen. Dat vind ik allemaal belangrijker dan dat mijn pannen er mooi uitzien. En mocht teflon inderdaad giftiger zijn bij gewoon gebruik dan we nu weten, ben ik dat mooi voor.

3 thoughts on “Duurzame koekenpannen van staal

  1. How wonderful that you have found such good quality pans to use that are safe. I only use the cast iron frying pans/dutch ovens, stainless steel pots, and glass bread pans for cooking. How wise to know that the teflon stuff is poisonous and should be avoided at all cost. Yes, these other alternatives are more expensive, but worth every penny as they last for years and years.

  2. Staal is voor mijn handen en polsen te zwaar, ik heb pannen gekocht met een keramische laag erin, werkt net zo goed als Teflon, nu nog even afwachten hoe lang de pannen meegaan. Volgens de winkel niet levenslang, maar een jaar of 6. Altijd nog beter dan ieder jaar nieuwe pannen kopen (ik had hetzelfde probleem als jij…)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *