Dit las ik – de boeken van januari

Dit zijn de boeken die ik heb gelezen in de maand januari. Ik hou erg van lezen, maar ik maak er niet vaak genoeg tijd voor. Als kind deed ik bijna niet anders dan lekker wegduiken in een boek en eigenlijk mis ik dat wel. Dit jaar wil ik weer wat meer gaan lezen en over wat ik dan lees, zal ik hier op mijn blog verslag doen.

De oude zonden – Bernhard Schlink

Tekst op de achterkant

Een oudere heer, Gerhard Selb, wordt in zijn bescheiden carrière als privé-detective telkens weer geconfronteerd met het verleden van zijn land – een personage zoals alleen Bernhard Schlink beschrijven kan. De drie romans die hij aan Selb wijdt, schetsen een indringend beeld van vijftig jaar geschiedenis, de moeilijke naoorlogse jaren, de wederopbouw, het optimistische ‘vooruit’, de tegenslagen. Bij elke nieuwe zaak die Selb moet oplossen, blijven de oude kwesties spelen, de vragen naar schuld en boete, rouw en vergeving. Schlink vertelt daarover met hetzelfde raffinement als in De Voorlezer, de roman waarmee hij wereldroem verwierf.

Mijn mening over het boek

Over dit boek heb ik denk ik ongeveer driekwart jaar gedaan voordat ik het uit had. Om eerlijk te zijn vond ik er niet veel aan. Het verhaal is voor mij onsamenhangend en saai. Het gaat wel ergens over, maar het is meer alsof er veel kleine verhaaltjes in het boek staan. Dat komt denk ik, omdat het telkens over een andere zaak gaat. Er zijn veel te lange zinnen en veel teveel personen. Daarnaast trekt het genre me blijkbaar niet. Ik denk niet dat ik ooit eerder een detective gelezen heb. Waarom ik het dan toch al die 639 bladzijden heb volgehouden? Ik kan een boek niet goed halverwege opgeven. Want zo voelt dat wel een beetje, als opgeven. En toen ik eenmaal wel op wilde geven was ik al over de helft. En dan is het zonde van de energie die er al in zit en wil je toch eigenlijk ook wel een beetje weten wat er verder nog gebeuren gaat. Nee, ik raad dit boek niet aan. Maar zoals over alles valt ook over dit boek misschien veel positiefs te zeggen als je wel van deze schrijfstijl en dit genre houdt, dus wie weet lees jij het wel uit in een week. Het boek heeft 639 bladzijden.

Volgens Maria Magdalena – Marianne Fredriksson

Tekst op de achterkant

De eerste ontmoeting tussen Maria, de moeder van Jezus en Maria Magdalena is confronterend:
‘Ben jij de hoer met wie mijn zoon in zonde leeft?’ ‘Ja. Maar ik ben geen hoer.’
Toch ging Maria Magdalena de geschiedenis in als een prostituee die zich in de nabijheid van Jezus ophield. In werkelijkheid was ze een gevoelige, intelligente volgelinge die het aanzien van de wereld had kunnen veranderen. Als haar de kans niet was ontnomen haar stem te laten horen. Die stem geeft Marianne Fredriksson haar in deze roman, waarin ze indringend vertelt over het leven van Maria Magdalena en haar liefdesverhouding met Jezus.
Het boek heeft 315 bladzijden.

Mijn mening over het boek

Dit boek werd me uitgeleend door een buurvrouw. Het Bijbelse verhaal van Maria Magdalena ken ik niet goed, dus ik kon de twee verhalen moeilijk vergelijken. Ik vind dit boek wel mooi. Het verhaal gaat over een Joods meisje dat leeft in de tijd van Jezus. Het boek is geschreven vanuit Maria, als ze wat ouder is en haar levensverhaal opschrijft. Je leest waar ze aan terugdenkt, maar ook wat er nu gebeurt. Dit verhaal is niet geschreven om de Bijbel tegen te spreken. Het is echt een roman, de fantasie van de schrijfster gebaseerd op iemand uit de Bijbel. Dit boek is denk ik voor alle vrouwen leuk om te lezen, christen en niet-christen. Ik had het boek uit in iets meer dan een week en dat is voor mij behoorlijk snel.

Lees jij veel of zou je meer willen lezen? En lees je dan liever eBooks of papieren exemplaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *