Dit las ik – de boeken van februari en maart

Het is alweer twee maanden geleden dat ik vertelde wat ik de laatste tijd las. Hoog tijd voor een update dus! Vandaag vertel ik je wat ik las in de maanden februari en maart. Ik maak nog steeds niet genoeg tijd om te lezen naar mijn zin, maar het gaat wel steeds beter.

Wees onzichtbaar – Murat Isik

Tekst op de achterkant

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Mijn mening over het boek

Dit boek leest als een trein. Ik begon erin te lezen toen ik ook nog in een ander boek bezig was en daardoor deed ik veel langer dan nodig over dit boek. Ik voelde veel verschillende emoties tijdens het lezen. De angst van de kinderen en de moeder, de woede en de afschuw. De liefde van de moeder voor de kinderen en de benauwdheid bij het beseffen dat het nooit beter zou worden. Totdat het dat wel werd. Het was ook leuk om een kijkje in de Bijlmermeer te nemen, wat ik alleen ken van naam en natuurlijk van de vliegtuigramp. Nu heb ik naar mijn idee toch een beter beeld van de Bijlmer. Ik heb dit boek in ongeveer vijf weken uitgelezen en het boek heeft 598 bladzijden. Ik las het als ebook.

Nederland leest de mooiste korte verhalen

Tekst op de achterkant

A.L. Snijder is de meester van het ZKV, het Zeer Korte Verhaal. Voor dit boek koos hij veertig korte verhalen naar eigen smaak. Nederlands en Vlaams, van kort tot zeer kort. Het is een juichend veldboeket geworden bij de tiende editie van Nederland Leest. Na negen romans stelt de bibliotheek deze novembermaand het genre van het korte verhaal centraal. Met voor elke provincie een eigen editie. Want aan Snijders’ keuze gaan vier Zuid-Hollandse verhalen vooraf. Nederland Leest: van harte!

Mijn mening over het boek

Alweer koos ik een boek waar ik weinig aan vond. Gelukkig waren het korte verhalen, dus de verhalen waar ik echt moeilijk doorheen kwam waren toch zo uit. Maar de meeste verhalen vond ik niet echt boeiend. Er waren wel goede verhalen in het boek hoor, niet alles was niks voor mij, maar de meeste verhalen hadden van mij niet gehoeven. Dit boek kreeg je cadeau van de bibliotheek in 2015. Het boek telt 220 bladzijden.

Het Juvenalis Dilemma

Tekst op de achterkant

Vóór hij DE DA VINCI CODE schreef, liet Dan Brown zijn messcherpe onderzoeks- en vertellersgaven los op de machtigste inlichtingendienst ter wereld: de National Security Agency, een ultrageheime miljardenoperatie – ouder, effectiever en invloedrijker dan de CIA – met als missie het breken van vijandelijke codes, tot elke prijs.

Als de krachtige NSA supercomputer doldraait op een onbreekbare code, wordt de briljante wiskundige Susan Fletcher te hulp geroepen. Zij ontdekt dat de NSA gechanteerd wordt met een code die zo ingenieus is dat er een ramp dreigt als terroristen en criminele netwerken hem in handen krijgen.

Gevangen in een storm van geheimen en leugens vecht Fletcher om de dienst waarin ze gelooft te redden. Aan alle kanten loert verraad, en uiteindelijk blijkt er nog meer op het spel te staan dan alleen haar werk en haar land.

Vanuit de geheime ondergrondse bunkers tot in de torenhoge kathedralen van Spanje ontvouwt zich een strijd om te overleven, een gevecht om de schepping van een geniale geest: een ondoordringbaar algoritme dat de internationale verhoudingen voorgoed dreigt te verstoren.

Voor hij schrijver werd, doceerde Dan Brown Engels op Phillips Exeter Acadamy. HET JUVENALIS DILEMMA is geïnspireerd op een FBI onderzoek op de campus vanwege een bedreiging voor de nationale veiligheid: een e-mail van twee studenten waarin stond dat de president de kogel verdiende.

Mijn mening over het boek

Dit boek kreeg van mij vijf sterren op Goodreads. Ik vond het geweldig. Ook al heb ik niets met cryptologie, wiskunde en cijfertjes in het algemeen, een spannend boek kan ik altijd waarderen. Zeker als het aan het eind een heel andere wending krijgt dan ik had verwacht. Ik werd meegenomen naar de NSA en ook naar Spanje, met haar mooie kleine straatjes en oude kathedralen. Een aanrader! Dit boek heeft 365 bladzijden.

Als jij veel tijd maakt om te lezen heb je misschien wel wat tips voor me om lezen meer in mijn dagelijks leven te brengen. Vertel! Ik ben er benieuwd naar. Ik loop volgens Goodreads nog twee boeken achter om mijn doel van dit jaar te behalen, dus ik moet nog even doorlezen.

1 thought on “Dit las ik – de boeken van februari en maart

  1. It is nice to read…but always remember that you learn from both the book, and the author. Choose wisely!
    I encourage you to add books of the Bible to this list of “to read”. Then you make the time to do so. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *