De eenvoud van een vakantiehuisje

Afgelopen weekend gingen we alweer naar een bungalowpark, dit keer naar vakantiepark Sallandshoeve. Wat me in zo’n vakantiehuisje altijd erg opvalt, is de rustige eenvoud die het uitstraalt.

Praktisch ingericht

Een vakantiehuisje is natuurlijk in de eerste plaats heel praktisch ingericht. De huisjes zijn nooit te groot of te vol. Er is wat een gemiddeld mens nodig heeft. Daardoor is er soms van iets teveel en soms van iets te weinig, maar al met al komt het aardig in de richting van alleen het noodzakelijke.

Aangekleed

Meestal staat er wel iets aan decoratie. Echt alleen het noodzakelijke zouden de meeste mensen maar kaal vinden. Er hingen wat foto’s en schilderijen aan de muur en er stond een kaarsje op de salontafel. Aangekleed genoeg voor mij! Als ik er zou wonen dan zou ik er nog een paar planten neerzetten, maar dan is het ook prima.

Als ik in een vakantiehuisje zou wonen

En dat is dus waar ik in zo’n huisje wel altijd over fantaseer. Over hoe het zou zijn om in zo’n klein, simpel huisje te wonen met weinig spullen. Door al dat opruimen waarover ik schrijf lijkt het misschien voor een buitenstaander alsof ik weinig spullen heb, maar dat is niet zo. Ik deel in mijn hoofd het huis in met onze meubels en andere spullen en besef dat het nooit allemaal past. Ook bedenk ik dan wat we thuis hebben en wat ik daar niet mis, dat kan dan misschien wel weg. Ik droom over het wonen in een huis wat heel makkelijk schoon te maken is, zodat ik meer tijd over heb voor de dingen die ertoe doen. Ik zou het best wel willen, meestal staan die huisjes ook nog in of vlakbij een natuurgebied.

Wat hebben we veel zooi

Altijd wanneer we weer thuiskomen van vakantie overvalt het gevoel van wat hebben we veel zooi me. Soms word ik daar wat somber van, zonde als je net van een fijne vakantie thuiskomt. Soms kom ik in een opruimbui en soms laat ik het overwaaien. Vandaag doe ik dat laatste. En natuurlijk doe ik niet meteen alles weg wat ik op vakantie niet gemist heb. Thuis doe je nu eenmaal ook andere dingen dan op vakantie en dus heb je andere spullen nodig. Toch blijft het wat overweldigend, alle spullen waarmee ik word geconfronteerd na zo’n heerlijk simpele vakantie.

Kamperen

Dat we nu twee keer achter elkaar in een bungalowpark waren is voor ons heel bijzonder. Normaal gesproken gaan we graag kamperen. We hebben twee kleine tentjes en nemen dan echt alleen het hoognodige mee. Daarnaast misschien nog een vlieger en een spelletje, maar dan houdt het wel weer op. Wanneer we thuiskomen als we hebben gekampeerd is het contrast nog veel groter. Dan hebben we echt een tijdje geleefd met bijna niks en daar zijn we dan heerlijk ontspannen van geworden.

Drijfveer

En dat is ook meteen waar het om draait, vind ik. Met al dat opruimen probeer ik een zorgeloos leven te creëren. Een leven waarvan je geen vakantie hoeft te nemen. Een leven waarvan je niet uit hoeft te rusten en waarvan je niet alleen ontspannen wordt, maar ook blijft.

Niet alleen ontrommelen

Dat lukt natuurlijk niet alleen maar door overtollige spullen weg te doen. We doen nog veel meer. We leven bijvoorbeeld behoorlijk beneden onze stand en daardoor houden we geld over. Dat geld stoppen we voor het grootste deel in de hypotheek. Extra aflossen zorgt er niet alleen voor dat we per direct lagere maandlasten hebben, maar ook dat we eerder van deze enorme schuld verlost zijn. Minder zorgen, meer ontspannen. Binnenkort zal ik een artikel schrijven met meer dingen die we doen of juist laten om zo min mogelijk mee te gaan in de ratrace van het normale dagelijks leven in een rijk land als het onze.

Hoe ga jij op vakantie?

1 thought on “De eenvoud van een vakantiehuisje

  1. It has been lovely to read about your holiday house! To hear about how you feel and understand that there is much that we own that is not necessary to life. It is true that we have things at home for regular life we don’t need when we’re on vacation…and in that way each has it’s own place.
    I don’t vacation very often, but I have been blessed with a place that is like a vacation spot year round. It’s a choice to enjoy where the Lord has placed you and to focus on what matters regardless of what is around you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *