Dit las ik – De boeken van juli en augustus

Twee maanden, twee boeken. Ik las deze periode heel weinig. Dat had voornamelijk te maken met Het lelietheater van Lulu Wang. Dat was geen boek wat ik als vanzelf oppakte en daarom bleef het liggen. Totdat ik het toch uit las.

Het lelietheater – Lulu Wang

Tekst op de achterkant

Lulu Wang (1960) arriveerde in 1986 in Nederland. Zij doceerde Chinees aan de Hogeschool van Maastricht, en wijdt zich sinds de verschijning op 7 februari 1997 van Het lelietheater fulltime aan het schrijverschap. Lulu Wang schreef Het lelietheater direct in het Nederlands – zij heeft er meer dan zeven jaar aan gewerkt. De rechten van haar boek zijn verkocht aan Duitsland, Engeland, Amerika, Australië, IJsland, Frankrijk, Israel, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen, Finland, Brazilië en Japan. Recent verscheen van haar hand het boekje Brief aan mijn lezers, waarin zij op humoristische en ontroerende wijze verslag doet van haar metamorfose van docente uit de provincie tot bestseller-auteur.

Het bestverkochte Nederlandse boek uit 1997, runner up voor de Trouw Publieksprijs 1997, winnaar van het Gouden Ezelsoor 1998 voor het bestverkochte debuut, buitenlandse rechten reeds voor verschijning verkocht aan negen landen (inmiddels veertien) en 250.000 verkochte exemplaren in anderhalf jaar tijd: Lulu Wangs sensationele entree in de Nederlandse literatuur kan niemand zijn ontgaan.

Het lelietheater, de titel van haar indrukwekkende, vuistdikke debuutroman over de jeugd van een meisje tijdens Mao’s Culturele Revolutie, heeft bij een groot publiek een verpletterende indruk gemaakt. Lulu Wangs aangrijpende beschrijvingen van de tijd die ze met haar moeder in een heropvoedingskamp doorbracht, en de ontroerende vriendschap met een meisje uit een andere kaste schetsen een indringend beeld van de tijd waarin verraad, intriges en politieke spanningen hoogtij vierden.

Mijn mening over het boek

Ik vond het een goed boek, dat wel. Het raakte me alleen niet zodanig dat ik het moest blijven lezen. Ik wilde dit boek al lezen vanaf het moment dat het uitkwam. Het was er alleen nog nooit van gekomen en opeen gegeven moment vergeet je dat dan weer. Totdat ik het in handen kreeg. Ik begon te lezen en ik genoot wel van het verhaal, maar zoals gezegd pakte het me niet. Ik werd niet in het verhaal gezogen zoals bij sommige andere boeken wel gebeurt. Het is ook niet mijn favoriete genre. Politieke verhalen zijn niet aan mij besteed. Het is ook wel erg bizar trouwens. Ik heb mezelf meerdere malen afgevraagd of dit echt allemaal waargebeurd zou zijn. Dat kan toch niet? Nu weet ik niet veel van de geschiedenis van China en het bewind van Mao Zedong, maar als dit inderdaad zo is gegaan is het echt heel verschrikkelijk. Dit boek heeft 507 bladzijden.

Advocaat van de Duivel – John Grisham

Tekst op de achterkant

Zonder het te weten wordt Mitchell McDeere, briljant rechtenstudent van arme ouders, al geruime tijd in de gaten gehouden. Zodra hij afstudeert, biedt het prestigieuze juristenkantoor Bendini, Lambert & Locke hem niet alleen een zeer aantrekkelijke baan aan, maar het overlaadt de net getrouwde Mitchell ook nog eens met een vorstelijk salaris, een schitterende auto, een prachtig huis met een zeer lage hypotheek en talrijke bonussen. Niets laat het kantoor onbeproefd om het de uitverkoren nieuwe medewerker naar de zin te maken.

Er moet natuurlijk wel wat tegenover staan: absolute loyaliteit, een negentigurige werkweek en haast onhaalbare resultaten. Na verloop van tijd begint de dodelijk vermoeide Mitchell zich ongemakkelijk te voelen in het strakke keurslijf van zijn werkgever. Wat gaat er schuil achter de respectabele facade van het kantoor en wat speelt er zich af op de ontoegankelijke bovenste verdieping? Als Mitchell dan ook nog ontdekt dat geen enkele medewerker ooit de zaak verlaten heeft – tenzij horizontaal -, zien Mitchel en zijn inmiddels wanhopige vrouw Abby maar een manier om hun vrijheid terug te krijgen…

John Grisham werd met dit boek in een klap een bestsellerauteur. Hij creëerde een geheel nieuw thrillergenre: de legal thriller.

Advocaat van de duivel stond onmiddellijk na verschijnen bovenaan alle bestsellerlijsten. Paramount kocht de filmrechten voor een recordbedrag. Tom Cruise staat borg voor een overtuigende hoofdrol.

Mijn mening over het boek

Net als Het lelietheater is Advocaat van de duivel een debuutroman. Echter, de twee boeken verschillen verder in alle opzichten. Advocaat van de duivel greep me. Ik hou erg van thrillers, ze kunnen me niet spannend genoeg zijn. John Grisham schrijft voor mij op zo’n manier dat ik het voor me kan zien. Ik werd meegesleept in het verhaal. Leefde mee met de hoofdpersonen en dacht na over het plot. Dit boek heb ik binnen een week uitgelezen. Dit boek heeft 496 bladzijden.

Wat heb jij de laatste tijd gelezen? En wat vind je van het boek?

 

*Deze post bevat affiliate links. Wanneer je via zo’n link iets bestelt, krijg ik een kleine commissie. Dat kost jou niets extra’s. Bedankt voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *