Boeken, een verzameling literatuur of een stapel oud papier?

De boeken die ik heb gelezen gaan meestal naar de kringloop, een buurtbieb of iemand die zegt een bepaald boek graag te willen lezen. Ik heb dan ook vrijwel geen boeken in huis die ik al een keer gelezen heb. Ook de boeken die ik review, bijvoorbeeld hier en hier, geef ik weg.

Boeken moet je bewaren

Het heeft even geduurd voordat ik dat kon. Ik had vroeger het idee dat je boeken niet mocht weg doen. Dat je alles moest bewaren wat je ooit had gelezen, gekocht, gekregen. Met als gevolg dat mijn boekenplanken overstroomden. Die planken konden 15 kilo houden stond er in de handleiding en ik weet nog dat ik mijn boeken op een weegschaal legde, om te zorgen dat die planken niet zouden instorten. Ik had er teveel. Niet alleen op die planken bewaarde ik boeken, maar overal waar nog een plekje was. Tot in de kledingkast aan toe.

Ik deed ze toch weg

Toen nam ik het besluit wat mijn huis in een keer een stuk leger maakte. Ik deed alle boeken weg waarvan ik vrijwel zeker wist dat ik ze niet zou gaan herlezen. Alles wat ik nog niet gelezen had mocht blijven samen met een heel klein aantal boeken dat ik al gelezen had. Het meeste gaf ik aan iemand van een buurtbieb. Op die manier zouden mijn boeken gelezen worden door veel meer mensen dan als ze op mijn planken stof stonden te vangen.

Altijd leuk, zo’n boekenmarkt!

Ook dit werd een gewoonte

Inmiddels zijn mijn ouders hun boeken aan het opruimen en krijg ik af en toe een stapeltje. Dit kan ik niet snel genoeg bijlezen, dus in mijn huis liggen nu her en der boeken te wachten tot ik aan ze toe kom. Dat is niet erg, want ik weet dat het langzaam opgeruimd wordt. En voor die tijd mag ik ze lezen. Ook de boeken die ik wat minder geslaagd vind lees ik meestal uit. De boeken die ik wel echt goed vind, geef ik echter ook met gemak aan een ander.

Stofvangers

Boeken zijn zelf ook verzamelaars. Wie wel eens een oude boekenkast heeft leeggehaald weet wat ik bedoel. De stofvlokken vliegen je om de oren bij elk boek wat je eruit haalt. Nou was het bij mij gelukkig niet zo heel erg, maar boeken zijn vreselijke stofvangers. Het is dus niet alleen fijn voor je ruimte, maar ook voor de luchtkwaliteit in je huis om niet teveel boeken te verzamelen.

Ja maar, wat als…

Als je een boek heel graag nog een keer zou willen lezen, maar je hebt het weggedaan, wat dan? Dan kan je het vast van iemand lenen. Of je wordt lid van de bibliotheek. Je kan nog kijken of je het in de buurt in een buurtbieb kan vinden en desnoods ga je naar de kringloop. Ik gebruik zelf de kringloop weleens als een soort bibliotheek. Als ik daar een boek zie dat ik graag zou willen lezen dan koop ik het. Wanneer ik het dan uit heb, breng ik het weer terug.

Een kwestie van durven

Het is allemaal niet zo moeilijk, zodra je geleerd hebt dat je je boeken niet moet houden. Er is niemand die je dat verplicht behalve die ene stem. Die stem die zegt, ja maar misschien wil je het nogmaals lezen, ja maar het was een duur boek, ja maar misschien willen mijn kinderen later wel al mijn boeken erven. Je moet niks, je hoeft ze niet te bewaren tot in de eeuwigheid. Je mag je boeken loslaten.

En dan is er nog status

Een heleboel mensen denken dat het interessant staat, zo’n mooie, volle boekenkast in de woonkamer. Dat ze dan belezen en vooral intelligent overkomen. Ook wanneer ze al die boeken die erin staan helemaal niet gelezen hebben. Voor wie heb je dat uitgestald dan? Voor de visite? Ik ben niet zo van het vingerwijzen op mijn blog, maar ik zou bijna zeggen ‘doe even normaal’. Mensen vinden je ook wel leuk zonder al die boeken, zonder al dat toneel. En als dat niet zo is waren het toch al niet je vrienden.

Iedereen moet doen wat ‘ie zelf wil

Niemand hoeft van mij zijn boeken de deur uit te doen. Als jij je prettig voelt tussen die stapels oud papier, want wat mij betreft wordt het dat wanneer je een boek hebt gelezen, dan bewaar je lekker alle boeken die je maar wilt. Misschien ben jij wel iemand die keer op keer dezelfde boeken leest en moet je er daarom niet aan denken om iets weg te geven wat je pas een keer gelezen hebt. Lekker alles houden dan! Maar, denk er wel even over na of dat echt is wat je wilt. Of je echt zelf heel graag al die kostbare ruimte in je huis laat innemen door boeken die je al gelezen hebt.

Geef jij makkelijk boeken weg? Lees je je boeken vaak mee dan eens?

 

1 thought on “Boeken, een verzameling literatuur of een stapel oud papier?

  1. I love to keep books, but have learned to say good bye to those that I will not read again, or that have no teaching value.
    It is nice to have bookshelves of books, but when they become too much for the home, some need to go. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *