Beneden je stand leven, waarom zou je?

Beneden je stand leven klinkt niet zo leuk. Saai en zuinig en ongezellig en vooral niet om van te genieten.

Drie soorten mensen

Als het om geld gaat zijn er pakweg drie verschillende soorten mensen.

1. Mensen die alles opmaken wat ze maandelijks binnenkrijgen en dan nog iets meer. Deze mensen krijgen vanzelf schulden.

2. Mensen die precies opmaken wat ze elke maand binnenkrijgen. Deze mensen krijgen geen schulden, maar sparen ook niet. De kans op schulden is daardoor wel aanwezig.

3. Mensen die minder geld uitgeven dan wat ze aan inkomsten krijgen. Deze mensen kunnen sparen, beleggen en/of hun hypotheek aflossen.

Je wilt iemand zijn uit de derde categorie

Iemand die in de derde categorie leeft, heeft zijn inkomen losgekoppeld van zijn uitgaven. Daardoor heeft hij een rustiger leven. Niet alleen omdat er geen schulden zijn, maar ook omdat er geen schulden komen. Als de wasmachine of de auto kapot gaat, kan die gewoon vervangen worden met spaargeld. Zelfs als je je baan kwijtraakt kan je nog wel even doorleven op je spaargeld.

Daarnaast kan je met het geld wat je overhoudt bijvoorbeeld je hypotheek versneld aflossen. Daardoor heb je steeds minder maandlasten en hoef je misschien zelfs niet meer te werken tot aan je pensioengerechtigde leeftijd.

De meeste mensen zitten in categorie twee

Dat zijn de mensen die van loonstrook naar loonstrook leven. Alles gaat op, eerst aan noodzakelijke en daarna aan leuke dingen. Maar hoe leuk is dat nieuwe t-shirt als er nog zes shirtjes met het kaartje er nog aan in je kast hangen? Hoe leuk is de nieuwste mobiele telefoon, terwijl je oude het nog prima deed?

Hoe begin je met beneden je stand leven?

Je moet beginnen met lijstjes maken. Eerst een lijstje met noodzakelijke uitgaven. Je huur of hypotheek, gezonde basisvoeding en zoveel goede kleding dat je niet in je blootje over straat hoeft.

Daarna maak je een lijstje met dingen waar je heel erg blij van wordt. Uit eten gaan bijvoorbeeld, of naar de schoonheidsspecialiste en de sportschool. In principe kan alles wat niet op een van die lijstjes staat worden geschrapt uit je budget. En dan hou je vanzelf geld over.

En dan volhouden

Daarna is het zaak om streng te zijn voor jezelf. Om niet steeds meer en meer op dat tweede lijstje te plaatsen. Om niet meer te gaan uitgeven als er een loonsverhoging of een bonus komt. Je weet nu dat je ook gelukkig bent wanneer je dat geld niet zomaar uitgeeft. Dat het niet saai is of zuinig of ongezellig, maar juist bevrijdend en rustgevend.

Hoe wij beneden onze stand leven

Wij hebben een huis gekocht dat veel goedkoper was dan het bedrag dat we toen konden lenen. Daardoor betalen we nu maandelijks minder dan wanneer we een tophypotheek hadden afgesloten. We koken met verse ingredi├źnten van het seizoen en hebben een kleine moestuin. Dat scheelt enorm in de kosten voor de boodschappen. We drinken meestal water en geen dure frisdrank. Nou vinden we dat laatste ook allemaal niet echt lekker, dus dat scheelt wel. Zoonlief drinkt af en toe sinas, maar dat is wel een uitzondering.

Elk jaar kijken we onze abonnementen en verzekeringen na, om te zien of er niets overbodigs betaald wordt. In de winter staat de verwarming op 18 graden. Dat is niet armoedig, alleen even wennen. We trekken een extra trui aan en op de bank zitten we onder een dekentje. Dat is niet alleen goed voor de rekening, maar ook voor het milieu. Daarnaast is het ook nog reuze knus!

We kopen alleen dingen die nodig zijn, of die we heel graag willen. Over de dingen uit de tweede categorie denken we eerst goed na. Over de dingen uit de eerste categorie overigens ook. We hebben wel een auto, maar we hebben onze grote, dure BMW omgeruild voor een Fiat Panda.

Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken die je kan doen of laten om beneden je stand te leven, zonder in te leveren op comfort of plezier.

In welke categorie mensen van jij? En wat doe of laat je om beneden je stand te leven?

2 thoughts on “Beneden je stand leven, waarom zou je?

  1. Wat een mooi artikel Marlies! Ik denk dat veel mensen er stiekem naar verlangen om zo te leven maar niet onder willen doen voor hun vrienden of de buren. Wij zijn bijna de enige in onze straat met ‘maar’ 1 auto, bij de meeste huizen staan er 2 voor de deur. Maar het maakt ons gelukkig niets uit, daar leven we niet voor. Wij hebben een spaarsysteem wat goed bevalt. We sparen elke maand een uitgekiend bedrag waardoor we belangrijke dingen meteen kunnen vervangen als ze stuk gaan. Daar hebben we nooit zorgen over, heerlijk! Als de wasmachine moet worden vervangen dan kunnen we dat cash betalen. Daarna delen we de aanschafprijs door het aantal jaren waarmee we met de nieuwe wasmachine denken te doen. Dat delen we weer op in een maandbedrag wat we elke maand bij het spaarbedrag doen. Heel simpel systeem maar het geeft veel rust. Bedankt voor je inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *